ТРОЈИЦА лидера Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић упутили су отворено писмо Аиву Ораву, шефу Делегације ЕУ у Црној Гори подсећајући га да је тај политички савез упорно упозоравао да режим у Подгорици својим политичким одлукама, да се држава директно умеша у вези статуса, устројства, организације и имовине цркава и верских организација, грубо крши Устав и међународне стандарде, угрожава основна људска права и слободе и изазива политичку тензију са могућим несагледивим последицама по стабилност земље.

-Владајући ДПС је одлукама на свом партијском конгресу, у духу мрачних времена из прошлости наше земље, одлучио да директно угрози Српску православну цркву и дискриминише 446.858 грађана Црне Горе, који се декларишу као припадници православне вероисповести. Једностраним правним актом ДПС је отворено дискриминисао највећу верску заједницу, и усвајањем Закона о слободи вероисповести изазвао тешку политичку и безбедносну кризу. Подсећамо, власт протеклих година није обезбедила ни неопходни дијалог и инклузивни приступ овом проблему. Наиље ДПС-а према православним верницима и намера поновне национализације имовине СПЦ, довело је до највећих демонстрација у историји Црне Горе и ових дана преко 150.000 грађана су на улицама и траже повлачење спорног закона, наводи се у писму.

Прочитајте још - Лидери ДФ-а позивају амбасадоре на реакцију: Зауставите Ђукановића док још није касно

Лидери ДФ-а додају да је у ноћи усвајања поменутог закона. Црногорски режим „противуставно и незаконито ухапсио читав посланички клуб ДФ, што је незабележено у Европи, а неколико дана касније ухапшени су, под неким лажним оптужбама, и независни новинари, чиме је директно угрожена слобода јавног говора и политичког деловања“.

Обавештавају Орава да је овај закон осим политичких и безбедносних ризика унео и конфузију у правни поредак који регулише право својине и увео, како истичу, опасне преседане да држава може, без доказа и спроведеног поступка, пред судом прекњижити власништво, што је у супротности са свим стандардима ЕУ, али и већ успостављеном судском праксом и пресудом Врховног суда да се имовински спорови не могу решавати на управном суду, како дефинише овај дискриминаторски, неуставни и антиевропски закон.

Мандић, Кнежевић и Медојевић позвали су Орава да искористи дипломатски утицај и спречи режим да изазивањем сукоба око питања отимања светиња, уведе ванредно стање и уведе земљу у отворену диктатуру и сукобе који могу поново запалити читав регион.

-Ако је међународна заједница и ЕУ могла да оправдано оштро реагује, например, на угроженост птица на простору некадашње Улцињске солане, ценимо да може да реагује и на угроженост темељних људских права и слобода већинске православне заједнице у Црној Гори, која се отворено прогони и дискриминише од стране последње тоталитарне власти у Европи, стоји у писму.