Изабрани председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је синоћ да није могуће промена Дејтонског мировног споразума у БиХ.

Он је тако у интервјуу за хрватску Нову телевизију прокоментарисао писање хрватске штампе да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разматрао потребу анализе Дејтонског мировног споразума.

"То је немогуће, такав уговор се може поредити са уговорима о граници и не могу се отказивати у нормалној процедури. Морали бисте поново окупити све стране, а то је немогуће", рекао је Милановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрвати се смеју серији о Анти Готовини: Патетични монолози и плод љубавног троугла Чака Нориса, Бонда и Казанове

Упитан да ли су разговори са турским председником били куртоазни или су имали неке политичке договоре, Милановић је навео да Турска овде има интересе, да ће разговарати и да је то све.

Коментаришући реакције на његов избор у земљама региона Милановић је рекао да је реакција у Црној Гори била ок, а у БиХ је зависила од тога кога питате.

"А у Србији је тренутно власт таква каква је", рекао је он и додао да са Србијом мора да се сарађује.

"Више они са нама, али и ми са њима због наших економских интереса", рекао је Милановић.

Када се ради о проширењу ЕУ, Милановић каже да је за то и додаје да је могућност да се утиче на стварну агенду ЕУ скоро никаква, посебно кад се ради о малој држави.

Он је казао и да ће отићи на прославу Дана победе у Русији, која се одржава 9. маја.

"То је легендарна руска парада. Мислим да ћу отићи и не знам шта би требало да се догоди да не одем. Не подржавам анексију Крима, али то не значи да нећу радити на добрим односима с Русијом", рекао је Милановић.