ДА ли је притворени грађевински инспектор Владан Јуретић проживео драму у затворској ћелији у Спужу, где је, према снимцима које су објавили поједини медији, био изложен тортури цимера с којима дели собу?! На поменутим снимцима се види како притвореници Јуретића присиљавају да ради вежбе - да "бере грожђе", или му везаном наређују да не сме да падне, док му је уз тело платном причвршћена танка дрвена палица, на чијем је врху наводно нека воћка, налик на јабуку.

Реч је о човеку који је са колегом Зораном Бошковићем ухапшен 1. новембра, дан након што је емитован снимак разговора између њих и инвеститора Бошка Ненезића, током којег бизнисмен у једном угоститељском објекту наводно предаје 5.000 евра службенику Министарства туризма и одрживог развоја како би му био дозвољен наставак градње на објекту, упркос истеклој дозволи. Само дан након овог догађаја, који је шокирао црногорску јавност, министар Павле Радуловић поднео је оставку. Оптужницу против ове тројке подигло је которско Основно државно тужилаштво - грађевински инспектори терете се за примање, а бизнисмен за давање мита.

Након што се јавност згранула после објављених снимака, реаговала је Управа за извршење кривичних санкција (УИКС), па је Јуретић премештен из собе у којој се тортура дешавала.

- Смештен је одвојено од осталих притвореника, иако је и данас тврдио да га нико не мучи - саопштили су из УИКС.

Јуретић је, како тврде, у разговору са њима негирао тортуру и чак потписао такву изјаву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Никшићани побегли из затвора, па ухваћени у Немачкој и Аустрији

У међувремену је реаговала институција заштитника људских права и слобода, чији су представници обавили разговор са Јуретићем.

- Надлежни у Управи за извршење кривичних санкција у претходном периоду дошли су до оперативних сазнања која су између осталог указивала на сумњу да је у односу на притвореника В. Ј. од стране других притвореника, са којима је смештен у истој просторији, дошло до непрописног поступања - наводи се у саопштењу. - У циљу утврђивања чињеничног стања, надлежни су првенствено обавили разговор и узели писану изјаву од притвореника В. Ј. у вези с поступањем других притвореника према њему. И том приликом је негирао било какав вид злостављања, притом наводећи да му није познато да га је неко фотографисао док је радио вежбе због здравствених проблема са кичмом, нити да у соби неко од притвореника поседује мобилни телефон.

Владан Јуретић

У Управи за извршавање кривичних санкција објаснили су да су са Јуретићем поново разговарали, али је он остао при првој изјави. Истичу да он негира било какво непримерено поступање других притвореника према њему и понавља да је реч о вежбама које ради због здравствених проблема. УИКС поручује да ће надлежни темељно испитати свако сазнање у односу на овај случај, који може указивати на било који облик тортуре или други облик непримереног понашања у односу на Владана Јуретића.

"БЕРИ ГРОЖЂЕ"

НА једном од снимака Јуретић се у шортсу у стојећем положају љуља, док се чује глас који му наређује:

- Немој да падаш.

На следећем видео-запису Јуретић лежи на поду затворске собе са подигнутом левом ногом и левом руком.

- Ајмо, бери грожђе, бери грожђе, бери грожђе! - чује се наредба, док други глас додаје:

- Тако... Ајмо инспекторе, ајмо руке сад, само руке и бери грожђе!