Памте своје великане: Спомен-плоче Зуку Џумхуру и Јефту Гојковићу биће постављене у Херцег Новом

В. В.

16. 01. 2020. у 07:30

Памте своје великане: Спомен-плоче Зуку Џумхуру и Јефту Гојковићу биће постављене у Херцег Новом

Фото Б. Пантић

Иницијатива чекала годину и по сагласност Управе за заштиту културних добара

СЕКРЕТАРКА за културу у Херцег Новом Ана Замбелић Пиштало најавила је да ће спомен-плоче са медаљонским ликом херцегновског градоначелника Јефта Гојковића и ходољупца и писца Зука Џумхура, који је дуго година живео у Херцег Новом бити постављене током пролећа. Да би ова лепа херцегновска прича била заокружена у целости, медаљонске ликове радиће вајар баш из Херцег Новог Никша Косић.

- Наша је морална и формална обавеза да се одужимо свим оним људима који никада нису заборавили Херцег Нови, који су у било којој сфери дали допринос његовом напретку - рекла је Ана Замбелић Пиштало.

Иницијатива за постављање ових спомен-обележја покренута је још 2018. године, али се годину и по чекала сагласност Управе за заштиту културних добара.

- Спомен-плоча Јефту Гојковићу, који је током 25 година на челу града дао изузетан допринос његовом развоју, биће постављена на згради херцегновског Архива на Белависти, у Старом граду где је Општина била смештена у периоду када је он био начелник. Обележје посвећено Зуку Џумхуру биће постављено на објекту који се налази у непосредној близини конобе "Херцеговина", у којој је често боравио и за коју је у сећању Новљана остао везан - објаснила је Замбелић Пиштало.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Деца га гађала јајима, на дочеку га "угрозила" српска застава и спасавала га америчка полиција: Детаљи "ексклузивног" провода Мила Ђукановића у Мајамију (ФОТО/ВИДЕО)

Дужно поштовање биће одато и знаменитој Новљанки, задужбинарки Елизи Дуковић Ломбардић, преименовањем Рисанске улице у њену част. Улица пролази поред задужбинске зграде Александра Дуковића, њеног оца, а Елиза је овај леп објекат оставила свом граду.

Херцег Нови неће остати без улице под називом Рисанска, већ је планирано да то име носи једна од улица на Карачи, у Старом граду.

На следећем скупштинском заседању крајем јануара и одборници треба да подрже ове одлуке, што је практично формалност јер је иницијатива имала општу подршку.

ОБЕЛЕЖЈЕ И ЗА КОМНЕНОВИЋА

ДО краја године, можда и до Дана града 28. октобра, требало би да буде постављен и споменик Мирку Комненовићу, такође угледном херцегновском градоначелнику који је Херцег Новом оставио кућу у којој је данас музеј. У току је поступак потписивања уговора са аутором победничког решења на међународном конкурсу, београдским вајаром Зораном Ивановићем, а у наредном периоду биће и расписан тендер за избор ливнице. Засад су актуелне две локације, трг испред зграде општине и пијаца у центру Херцег Новог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације