Шведска политичарка осула паљбу по Хрватској: Бруталност којој сам била сведок је страшна

В. Н.

14. 01. 2020. у 22:17

Шведска политичарка осула паљбу по Хрватској: Бруталност којој сам била сведок је страшна

AP Photo/Jean-Francois Badias

"Морамо јасно рећи да Хрватска не може ући у шенгенски простор ако се не заустави таква ситуација" рекла је европарламентарка Малин Бјорк

ЕВРОПСКИ парламентарци су у уторак у Стразбуру, на седници одржаној поводом хрватског председавања Саветом ЕУ, жестоко критиковали званични Загреб због проблема са мигрантима и владавином права, док је премијер Андреј Пленковић све то пажљиво слушао.

Прочитајте још: Хрватски медији: У Бајакову постоји подрум за мучење миграната

Тако је шведска европарламентарка Малин Бјорк рекла да је лично посетила подручја на северу БиХ након што је прочитала извештај о бруталности хрватске граничне полиције.

- Бруталност којој сам била сведок заиста је била страшна - изјавила је у уторак Бјоркова. - Ниједна држава чланица не би требало да се понаша тако на својим границама. Морамо јасно рећи да Хрватска не може ући у шенгенски простор ако се не заустави таква ситуација.

Пленковићу су и други европарламентарци пребацивали понашање Хрватске с мигрантима, а он је одговорио да се Хрватска није као друге државе одлучила за изградњу барикада и бодљикаве жице, већ да се "хрватска, европска и будућа граница 'шенгена'" штити са 6.500 полицајаца.

- Решење је заштита спољне границе, посебно оне између Турске и Грчке, на којој креће источно-медитеранска и западнобалканска рута - рекао је Пленковић.

Председница групе Зелених Ска Келер у ЕП такође је говорила о извештајима о насиљу и злостављању ("туку их, уништавају им имовину, чак пуцају на њих") које хрватска полиција чини над илегалним мигрантима на граници са БиХ.

Пленковић је на то рекао да је Хрватска у третману миграната, да поштује све хрватске и европске законе и међународне конвенције, те да ниједну од тих оптужби не треба узети, како је казао, "здраво за готово".

Хрватски премијер је додао и да се све притужбе на понашање хрватске граничне полиције истражују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Beba

14.01.2020. 22:49

Hrvatska je genocidna tvorevina. Stvorena je na osnovu najstrasnijih zlocina protiv covecnosti. Obzirom da i danas velicaju svoje zlocine i neguju mrznju, ovakvo ponasanje nije cudno. To je drzava koja ne zasluzuje da postoji.

Hrvoje

15.01.2020. 09:30

@Beba - Odlično - kad je Hrvatska takva, onda vi u Srbiji imate jako lijepu šansu da pokažete kako se postupa sa izbjeglicama, odnosno da ih primite, date im posao, osigurate smještaj, zdravstveno i sve druge beneficije... a ne da ih krcate u autobuse i dovodite do granice sa Hrvatskom i Mađarskom!

DA NIJE ZALOSNO BILO BI SMESNO

15.01.2020. 12:04

@Beba - @Hrvoje, NECE ONI OSTAT U HRVATSKOJ, samo su na proputovanju. Nista vi niste bolji od njih, preplavili ste zapadnu evropu, pola Hrvatske ispraznjeno, a urlate kako ste "za dom spremni" Nego se sad pravite da ste neko i nesto, i ne primecujete da ste treca klasa EU.

vladimir

14.01.2020. 23:26

Hrvatska, kao članica EU je samo CINIZAM i "osveta" prema Srbiji, sa zadatkom da obavlja "prljave" poslove, a ona se "uživela" u toj ulozi - kao sva bitna! Uvek su i bili "bezkičmenjaci" i zato nikada /kroz istoriju/ nisu stekli državu, jer nisu državotvoran narod! I ovo sad što imaju, stvorili su im Srbi ali GENETSKI kompleks je NEIZLEČIV!