Шведска политичарка осула паљбу по Хрватској: Бруталност којој сам била сведок је страшна

В. Н.

14. 01. 2020. у 22:17

"Морамо јасно рећи да Хрватска не може ући у шенгенски простор ако се не заустави таква ситуација" рекла је европарламентарка Малин Бјорк

Шведска политичарка осула паљбу по Хрватској: Бруталност којој сам била сведок је страшна

AP Photo/Jean-Francois Badias

ЕВРОПСКИ парламентарци су у уторак у Стразбуру, на седници одржаној поводом хрватског председавања Саветом ЕУ, жестоко критиковали званични Загреб због проблема са мигрантима и владавином права, док је премијер Андреј Пленковић све то пажљиво слушао.

Тако је шведска европарламентарка Малин Бјорк рекла да је лично посетила подручја на северу БиХ након што је прочитала извештај о бруталности хрватске граничне полиције.

- Бруталност којој сам била сведок заиста је била страшна - изјавила је у уторак Бјоркова. - Ниједна држава чланица не би требало да се понаша тако на својим границама. Морамо јасно рећи да Хрватска не може ући у шенгенски простор ако се не заустави таква ситуација.

Пленковићу су и други европарламентарци пребацивали понашање Хрватске с мигрантима, а он је одговорио да се Хрватска није као друге државе одлучила за изградњу барикада и бодљикаве жице, већ да се "хрватска, европска и будућа граница 'шенгена'" штити са 6.500 полицајаца.

- Решење је заштита спољне границе, посебно оне између Турске и Грчке, на којој креће источно-медитеранска и западнобалканска рута - рекао је Пленковић.

Председница групе Зелених Ска Келер у ЕП такође је говорила о извештајима о насиљу и злостављању ("туку их, уништавају им имовину, чак пуцају на њих") које хрватска полиција чини над илегалним мигрантима на граници са БиХ.

Пленковић је на то рекао да је Хрватска у третману миграната, да поштује све хрватске и европске законе и међународне конвенције, те да ниједну од тих оптужби не треба узети, како је казао, "здраво за готово".

Хрватски премијер је додао и да се све притужбе на понашање хрватске граничне полиције истражују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Beba

14.01.2020. 22:49

Hrvatska je genocidna tvorevina. Stvorena je na osnovu najstrasnijih zlocina protiv covecnosti. Obzirom da i danas velicaju svoje zlocine i neguju mrznju, ovakvo ponasanje nije cudno. To je drzava koja ne zasluzuje da postoji.

Hrvoje

15.01.2020. 09:30

@Beba - Odlično - kad je Hrvatska takva, onda vi u Srbiji imate jako lijepu šansu da pokažete kako se postupa sa izbjeglicama, odnosno da ih primite, date im posao, osigurate smještaj, zdravstveno i sve druge beneficije... a ne da ih krcate u autobuse i dovodite do granice sa Hrvatskom i Mađarskom!

DA NIJE ZALOSNO BILO BI SMESNO

15.01.2020. 12:04

@Beba - @Hrvoje, NECE ONI OSTAT U HRVATSKOJ, samo su na proputovanju. Nista vi niste bolji od njih, preplavili ste zapadnu evropu, pola Hrvatske ispraznjeno, a urlate kako ste "za dom spremni" Nego se sad pravite da ste neko i nesto, i ne primecujete da ste treca klasa EU.

vladimir

14.01.2020. 23:26

Hrvatska, kao članica EU je samo CINIZAM i "osveta" prema Srbiji, sa zadatkom da obavlja "prljave" poslove, a ona se "uživela" u toj ulozi - kao sva bitna! Uvek su i bili "bezkičmenjaci" i zato nikada /kroz istoriju/ nisu stekli državu, jer nisu državotvoran narod! I ovo sad što imaju, stvorili su im Srbi ali GENETSKI kompleks je NEIZLEČIV!