ЕВРОПСКИ парламентарци су у уторак у Стразбуру, на седници одржаној поводом хрватског председавања Саветом ЕУ, жестоко критиковали званични Загреб због проблема са мигрантима и владавином права, док је премијер Андреј Пленковић све то пажљиво слушао.

Прочитајте још: Хрватски медији: У Бајакову постоји подрум за мучење миграната

Тако је шведска европарламентарка Малин Бјорк рекла да је лично посетила подручја на северу БиХ након што је прочитала извештај о бруталности хрватске граничне полиције.

- Бруталност којој сам била сведок заиста је била страшна - изјавила је у уторак Бјоркова. - Ниједна држава чланица не би требало да се понаша тако на својим границама. Морамо јасно рећи да Хрватска не може ући у шенгенски простор ако се не заустави таква ситуација.

Пленковићу су и други европарламентарци пребацивали понашање Хрватске с мигрантима, а он је одговорио да се Хрватска није као друге државе одлучила за изградњу барикада и бодљикаве жице, већ да се "хрватска, европска и будућа граница 'шенгена'" штити са 6.500 полицајаца.

- Решење је заштита спољне границе, посебно оне између Турске и Грчке, на којој креће источно-медитеранска и западнобалканска рута - рекао је Пленковић.

Председница групе Зелених Ска Келер у ЕП такође је говорила о извештајима о насиљу и злостављању ("туку их, уништавају им имовину, чак пуцају на њих") које хрватска полиција чини над илегалним мигрантима на граници са БиХ.

Пленковић је на то рекао да је Хрватска у третману миграната, да поштује све хрватске и европске законе и међународне конвенције, те да ниједну од тих оптужби не треба узети, како је казао, "здраво за готово".

Хрватски премијер је додао и да се све притужбе на понашање хрватске граничне полиције истражују.