- Хиљаде Куча и пријатеља нашег племена, сабрало се данас на историјском Орљеву, по нас Куче, да покажемо пркос на најаву отимања наших светиња. Поносан сам, што сам део, могу сад већ слободно рећи, историјске приче, јер смо прво племе које је организовано устало на ноге да покаже са нас има и да не дамо на оно што нам је најсветије - рекао је у име Куча за "Новости" Дражен Живковић.

Потомци Марка Миљанова су данас, упркос зими и дугачком путу, кренули пешке из Орљева за Подгорицу како би присуствовали литији. Пред њима је био пут дуг 16 километара, али Кучи су за то били спремни.

- Литија је трајала преко три сата пешачења, народ нам се успут придруживао, поздрављао нас и у Подгорицу је ушетало неколико хиљада људи око 18:30 часова. Ово је само почетак кучког сабирања, настављамо даље, спремамо нове акције, културне, мирне и цивилизоване, као и сада, да наставимо са исказујемо свој однос према неправди која је задесила овај наш народ. Мислим да би данас били поносни сви наши преци, ово је најмање што смо данас могли да урадимо, а понављам још једном, Кучи су тек почели да се сабирају и окупљају - рекао нам је Дражен.