УЧЕСНИЦИ протестних окупљања показали су висок степен одговорности и нису подлегли незапамћеној кампањи и дезинформацијама о угрожености њихових верских права и слобода. Евидентан је позитиван приступ Митрополије црногорско-приморске која је својим ставом доприниела мирним окупљањима и одупирала се одређеним политичким уплитањима из Црне Горе и изван ње.

Прочитајте још: "Годинама сам мета УДБЕ, понашају се према мени као да сам лице са потернице": Миодраг Дака Давидовић за „Новости“ о малтретирању на црногорској граници

Ово је, између осталог, наведено у саопштењу Већа за националну безбедност Црне Горе, које је заседало јуче поводом тензија изазваних после усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести, који је изазвао гнев и масовне протесте верника СПЦ у Црној Гори.

Интересантно је да се у свега два дана званична власт у Подгорици захваљује Митрополији, а нешто слично је, подсетимо, на Божић урадио и Веселин Вељовић, директор Управе полиције:

Прочитајте још: Овај човек је ХРАБРО носио КРСТ по мећави, предводећи вернике у Црној Гори (ФОТО/ВИДЕО)

- Хвала Митрополији на доприносу да окупљања грађана и литије протекну без инцидената.

Иначе, у саопштењу после седнице Већа наводи се и да се "Црна Гора показала као сигурна и безбедна држава упркос субверзивним активностима из земље и непосредног окружења":

- Организацију и протестне шетње пратиле су снажна и негативна политичка и медијска кампања уз велики број дезинформација и лажних виести са циљем узнемиравања јавности и грађана и подстицања нестабилности.Носиоци тих активности били су из земље, али и из нашег непосредног окружења, са јасном намером дезинформисања грађана, а посебно верника о наводном сценарију упада у верске објекте Српске православне цркве, протеривању свештеника и притисцима на српску заједницу у Црној Гори.

Веће је упозорило и да су субверзивне активности ишле у правцу компромитације Црне Горе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом, и органима реда и безбедности.

- Њихов циљ је био угрожавање виталних уставних и демократских вриедности Црне Горе. Државни органи и руководство одговорили су законито и уз трпељивост на један од озбиљнијих атака на стабилност и мир - надоди се у саопштењу после седнице Већа.