ПОД слоганом "Кад на Божић свиће зора, српство брани Црна Гора", у Мојковцу је у среду организован пети по реду "Божићни марш", у знак сећања на чувену Мојковачку битку и јунаке Санџачке црногорске војске, на челу са командантом сердаром и дивизијаром Јанком Вукотићем. Они су се саможртвовали како би спасли братску српску војску, обезбеђујући јој одступницу.

- Овде, на овом светом тлу, које нашим прецима дарива вечну славу, а нама, њиховим потомцима слободу, дужни смо се сабирати, палити свеће за мир њихових душа и држати слово, у њихову част и славу. Они су своје идеале и веру, храбро бранили и одбранили мачем, а ми ћемо, нашу веру бранити молитвом, пером и сабрањем, све док на нас не крене нека туђа крв и сила, које се никад бојали нисмо! Ми смо Христова војска! Данас смо марширали и у част наше вере православне, сматрајући да су наше молитве са овог светог места најближе Богу спаситељу и да ће услишити наше молитве, не дозвољавајући да, ни у једног Србина, Црногорца, посрне вера!

Овако се присутниим грађанима обратио Александар Мрдак у име Удружења грађана "Мојковчани" после "Божићног марша".

Прочитајте још: Овај човек је ХРАБРО носио КРСТ по мећави, предводећи вернике у Црној Гори (ФОТО/ВИДЕО)

- Из пера, војног министра Бошковића могло се прочитати срамно саопштење, да су наши преци узалуд страдали у бици на Мојковцу, а ми Мојковчани га данас подсећамо на стихове бесмртног владике Рада, "Благо оном ко довијек живи, имао се рашта и родити" - казао је Мрдак.

Традиционално, поворка је ишла од храма Рождества Христовог у Мојковцу, па до Бојне њиве, попришта крвавих борби између Санџачке црногорске војске са надмоћнијом војском Аустроугарске монархије, која је у историју ратовања ушла као јединствен пример жртвовања Црногораца за своју браћу Србе и спас њихове војске од тоталног уништења.

После литургије на којој су још једном поменути и сердар Јанко Вукотић командант црногорске војске и његови јунаци, марш је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Колона од 500 људи отишла је до Бојне њиве, страшног судилишта и споменика јунацима на коме је уклесано "Ми смо пали да би Србија и Црна Гора живјеле".ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ

ПРЕ поласка на Бојну њиву венце на Споменик јунацима Мојковачке битке положила је делегација Српског националног већа у Црној Гори коју је предоводио председник Момчило Вуксановић.