Милановић враћа Тита на Пантовчак, а Колинда не одустаје од политике: Шта ће бити први потез новог председника Хрватске

Ј. Керблер

07. 01. 2020. у 21:47

Милановић враћа Тита на Пантовчак, а Колинда не одустаје од политике: Шта ће бити први потез новог председника Хрватске

AP Photo Darko Bandic

Нагађања око првих потеза новог хрватског председника који половином фебруара ступа на дужност

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПОСЛЕ избора Зорана Милановића за новог хрватског председника једна ствар је сигурна - биста Јосипа Броза Тита враћа се на Пантовчак, након што ју је Колинда Грабар Китаровић уклонила.

Ова најава је стигла из круга Милановићевих сарадника, док је сам Милановић у уторак у свом првом обраћању медијима након избора рекао да се о томе у јавности пуно спекулише али да он сам много о таквим стварима не размишља јер "Пантовчак није музеј".

Иначе, нови шеф државе узео је кратки одмор са којег је Србима у Хрватској честитао Божић.

Одмор је узела и поражена председница која завршава рад на докторату, а не изјашњава се о плановима после фебруара, када ће доћи до примопредаје власти. Неки тврде да ће се посветити професорској каријери на неком од иностраних факултета, док има и оних који мисле да она и даље има политичких амбиција.

Овакав сценарио у уторак је подгрејао и сам Милановић који је рекао да се чуо са њом и да ће дати подршку Колинди Грабар Китаровић уколико она одлучи да настави дипломатску каријеру.

- Да, хоћу. Даћу јој подршку. Није одговорна ни за каква казнена дела и била је председница - казао је он.

Пораз Колинде Грабар Китаровић је и пораз ХДЗ, па су страначки противници Андреја Пленковића, пре свега двојица бивших шефова хрватске дипломатије Давор Иво Штир и Миро Ковач већ најавили активности уочи страначких избора у априлу или мају.

- Нико мене неће победити - поручује Пленковић који је, међутим, знатно ослабљен након Колиндиног пораза.

Кохабитација Милановића и Пленковића сигурно неће бити лагана, али многи сматрају да би се могло покренути решавање нагомиланих проблема у хрватском друштву баш због те политичке конкуренције. И Срби у Хрватској надају се стварању боље атмосфере и решавању неких конкретних проблема који их муче, пре свега електрификацији села која још немају струју.

Почетак хрватског председања Европској унији, које званично почиње у четвртак доласком свих комесара нове Европске комисије на челу са Урсулом фон дер Лејен, сада је у сенци председничких избора и чекања промена које следе. Нови шеф државе требало би да буде инаугурисан 18. фебруара, а питање је хоће ли то бити церемонија као до сада. Аналитичари верују да ће бити мање помпе него раније. Питање је и ко ће од лидера региона доћи на инаугурацију.

СМЕНА ОБАВЕШТАЈЦА

МИЛАНОВИЋ је најавио да неће тражити додатна овлашћења, али остаје могућност да ће вратити на чело обавештајне заједнице Драгана Лозанчића, којег је Колинда Грабар - Китаровић сменила не објаснивши разлоге смене. Једна од верзија је била да је он као шеф СОА имао увид у неке чињенице које су могле да компромитују председницу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zika-Terminator

08.01.2020. 02:25

Stavite pored njega i bistu pavelica da bi dozivljaj bio potpun.A les bravara cete dobiti na poklon i rakiju sljivovice da mu nazdravite...