Прослава Божића у најсевернијем граду Црне Горе обележена је поноћним и јутарњим литургијама, одржаним у храму Светог Георгија на Гукама, цркви Свете Петке и Манастиру Свете Тројице.

Том приликом окупио се у храмовима, велики број верника, који су се причестили након четрдесетодневног поста.

Само славље поводом божићних празника почело је још у раним јутарњим часовима, на Бадњи дан, одласком за бадњаке. Славље практично није прекидано од раних јутарњих часова 6. јануара до Божића, јер након свечаног налагања бадњака у поноћ и током јутарњих часова 7. јануара служене су Божићне литургије, гдје је присуствовао велики број верника.

Прочитајте још - Бане на Божић окачио СРПСКУ ТРОБОЈКУ усред Подгорице и послао СНАЖНУ ПОРУКУ

Претходно су током Бадњег дана испред 13 храмова Милешевске епархије, Српске православне цркве у пљеваљском крају налагани бадњаци. Као и претходних година велики број верника се окупио испред храма Светог Великомученика Георгија у насељу Гуке, док се највише верника окупило код цркве Свете Петке на тргу „Патријарх Варнава“. Код храма Светог Георгија бадњаке су донели чланови братства Ђуровић.
На Тргу „Патријарх Варнава“, где се окупило више хиљада верника бадњаке су налагали братства Папића и Лацмана.

Верни народ је поздравио Епископ милешевски Атанасије који је благословио овај скуп и бадњаке а прочитано је и саопштење Епископског савета Српске православне цркве у Црној Гори.

Прослава Бадњег дана и Божића, иако је протекла свечано, била је у знаку протеста против недавно усвојеног дискриминаторског Закона о слободи вероисповести, са приметном зебринутошћу верног народа каква искушења доносе нови дани.

Златник уз Божићну чесницу

Стари обичај ломљења божћићне чеснице, организован је и у храму Светог Великомученика Георгија у насељу Гуке.

Делови обредног хлеба, благословили су настојатељ Светотројичке обитељи отац Владислав и настојатељ Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари отац Зосим,а потом поделили деци.


Најсрећнија била је Христина Потпара, она је у делу чеснице пронашла златник.
Христина је казала да је пресрећна што је баш на овај дан, она добила златник.
- Чуваће га као посебну драгоценост и подсећање на леп почетак Нове године и Божића-казала је Христина.

Ломљење и подела чеснице у Пљевљима у којој се налази златник, на иницијативу Милутина Мишка Дајевића, организовало је Певачко друштво „Потковач“.

-Већ трећу годину заредом организујемо ломљење чеснице уз помоћ наших донатора и пријатеља, а то су Маркотурс Пљевља, Агенција Бук, Зиндо плус, Градска кафана Рондовић, пекара „Дробњак“ и Млађен Чабаркапа-казала је Маргита Дајевић из Певачког друпштва „Потковач“.