ЗАГРЕБ - Након избора Зорана Милановића за новог преседника Хрватске једно од питања које се поставља је да ли ће он усељењем на Пантовчак вратити и бисту Јосипа Броза Тита, коју је актуелна председница на почетку мандата уклонила.

Према писању загребачког Јутарњег листа у Милановићевом штабу за сада немају одговор на то питање, а Јошко Клисовић из тог штаба каже да лично сматра да би нови председник то требало да учини.

"Титову бисту треба вратити на Пантовчак, и то због контекста у којем ју је тамо поставио први хрватски председник Фрањо Туђман, а то је контекст јединства хрватског народа и заслуга Тита као вође антифашистичког покрета да Хрватска буде на страни победника у Другом светском рату, и то у садашњим границама које укључују Далмацију, Истру и Барању...", казао је Клисовић.

Зато, сматра он, треба вратити Титову бисту у Кабинет председника Хрватске и на тај начин потврдити допринос у специфичним историјским околностима опстанку Хрватске и напретку хрватског народа.

"Ни један досадашњи председник Хрватске није оспорио Туђманово постављање бисте заслужних Хрвата, осим Колинде Грабар-Китаровић, а то сада треба исправити", рекао је Клисовић.