Народ се роди! Зашто Срби у Црној Гори имају до сада невиђене протесте у свету

Novosti online

недеља, 05. 01. 2020. у 23:04

Народ се роди! Зашто Срби у Црној Гори имају до сада невиђене протесте у свету
Протести Срба у Црној Гори потпуно су јединствени и до сада невиђени у свету у ком је народ и данас устао и побунио се против отуђених елита
Протести Срба у Црној Гори потпуно су јединствени и до сада невиђени у свету у ком је народ и данас устао и побунио се против отуђених елита.

Демонстрира се од Јужне Америке, преко срца Европе у Паризу, до Блиског истока и Хонг Конга и Кине.

Горе градови, убијају се демонстранти и полицајци, гуше и пеку сузавци, разбијају лобање и излози, ломе ребра и пробијају кордони, бацају каменице и молотовљеви коктели.

Народни гнев излио се на улице, комеша се и мења глобални социјални и политички поредак, из крвавих попришта и дима помаља се неки нови свет.
Срби у Црној Гори јединствени у свету

Само у Црној Гори устало је на десетине и десетине хиљада Срба и осталих грађана Црне Горе, а запаљене су искључиво свеће и кандила.

Само у Црној Гори, уместо мотки и цигли, демонстранти у рукама носе иконе, крстове, босиљак...

Само у Црној Гори не урла се и не вришти на улицама у еуфоричној нагонској борби против омраженог моћног ривала, већ се пева у славу Бога.
Чудесни призори какве нисмо видели

Чудесне призоре гледамо свако вече из Подгорице, Херцег Новог, Мојковца, Пљеваља, Будве, Бијелог Поља, Берана, Котора, Бара...

На десетине хиљада људи, очева, мајки, деце, времешне господе, радника, интелектуалаца, мирно и одлучно ходају дигнута чела.

Мирно и победнички, предвођени црквеним поглаварима, шаљу ћутањем узвишену поруку — да не постоји цена по коју ће одустати од својих светиња.

Мило ударио на Бога

Али власт у Подгорици овога пута прешла је линију која се не прелази.

Мило Ђукановић овога пута ударио је на самога Бога.

-Кренуо је да Србима отме последњу линију одбране. Да им отме крст, манастире, цркве, да им отме Светог Василија Острошког.

И ту је режим направио суштинску и преломну грешку.

Зато су литије и молебани широм Црне Горе добили епску, метафизичку и готово митолошку димензију.

-Зато политичке поруке, запаљиви говори, апели, твитови, дипломатска препуцавања, изјаве и претње звуче маргинално и небитно у односу на снагу народа који је устао.

Зато Срби у Црној Гори знају да ову битку не могу да изгубе и зато је довољно да се крсте и да се благо смеју.

Зато је ова борба пробуђених и уједињених Срба суштинска, егзистенцијална и неполитичка.

Зато што је то борба за опстанак, постојање и живот.

-И зато ће на Бадњи дан широм Црне Горе бити запаљени само бадњаци мира и велике победе која се рађа.

Па ћемо уз поздрав: Христос се роди, Ваистину се роди — имати и поздрав:

Народ се роди!

Али суштинска разлика протеста у Црној Гори и оних широм света није само у методама борбе и одговору силних.

-Власт у Подгорици није ударила на пензије, нити је подигла порезе. Власт у Подгорици није изгубила већину, нити је увела нека ванредна поскупљења и намете.

Не ради се овде ни о борби за слободне медије, људска права, демократске принципе, минутажу на јавном сервису...

Не ради се ни о борби за промену власти, ванредним изборима, техничким владама, сменама, оставкама, Куртама и Муртама...

-Ћутали су Срби у Црној Гори и кад се та земља одвојила од Србије, после сумњивог и недемократског референдума, а мучали су и кад је Црна Гора ушла у НАТО, мада их нико ништа није ни питао.

Ћутали су Срби и када им је Мило отео Његоша и када им је укинуо језик, ћирилицу, историју, постојање.

(Спутњик)

Коментари (21)

Миро Марковић

05.01.2020. 23:38

Владе долазе и пролазе. Диктатори долазе и буду свргнути баш од народа. Окупатори долазе и пролазе. Али црква и народ остају зајердно. Они су тако били од вајкада и тако ће да остану. Комунисти покушали да то униште, али комунисти су пропали, док је црква и народ остао. Црква је народ. А народ не може нико да уништи. Зборност решава све а не сила, терор, убијања и разарања. Доста је тога свега било на нашим просторима. Срби си нашли снагу у вери и зборности. Богу хвала!

Mama

05.01.2020. 23:47

Samo Bog moze da nas spasi.Nije normalno da ceo svet cuti na ovoliku nepravdu i lazi.Bice veoma lose vrlo brzo.

Mилош

05.01.2020. 23:55

Браћо Црногорци, не дајте да нам затру историју. Доста сте трпели и ћутали.

Dado

06.01.2020. 00:08

Sutra ce da hapse Srbe radi paljenja Badnjaka pod izgovorom da su zapalili vatru na nedozvoljenom mestu ili zato sto nisu ranije pribavili dozvolu za paljenje vatre ili zato sto ce to okarakterisat kao mogucu pretnju miru i izazivanju panike ili zato sto su se suprostavili vatrogascima i policiji glavnom mislim da ce od paljenja Badnjaka da naprave dramu. Mozda negde u novinama osvane naslov ,,Srbi pokusali zapalit Crnogorske Crkve,,

MajaJela

06.01.2020. 15:49

@VIVA MONTENEGRO - VIVA MONTENEGRO pa sto sedis u Beogradu bre, idi u Crnu Goru pa tamo podrzavaj lopove iz vlade. Ili si peta kolona ovde u Beogradu? Ili mozda treba i ovde da jos pljackate i nerede stvarate?

Baka

06.01.2020. 17:51

@VIVA MONTENEGRO - Viva Montenegro, ali ne ovaj Milov. Sram te bilo, iz Srbije koja te hrani podrzavas sramotu od zakona. Oglasite se braco Crnogorci iz Srbije, ili ste se zavukli u misju rupu pa kukavicki cekate da nam zabijete noz u ledja, kao vise puta do sada.

bezimenkostatebrigic

18.01.2020. 05:21

@VIVA MONTENEGRO - bravo za komentar crna gora pobjediti mora

Ja

06.01.2020. 00:39

Samo sto svet ni ne zna da Srbi u Crnoj Gori protestuju. Tek kada Milovi kriminalci krenu da pravi sr... onda ce zapadnjaci da kazu da Srbi prave sr... Tako to ide..

Jovan

06.01.2020. 00:55

Jednom smo imali da se narod dogodio sad imamo da se narod rodio ...Setimo se sta se dogodilo posle onoga prvog.

Лазар

06.01.2020. 08:10

Браћо, на право смо путу... Само уз Бога и цркву, и сложно. Срећан нам Бадњи дан.

Србин

06.01.2020. 08:26

Богу хвала да се сложи Српска раја! Живи били браћо и сестре, да се држимо заједно и имамо националну свест. И да нас буде што више, деца нек се рађају!

naranca

06.01.2020. 15:50

''do sada neviđene proteste u svetu ''------Stvarno su nevidjeni sve velike agencije herojski uspevaju da izbegnu protest 2 miliona ljudi…..To je taj zapadni profesionalizam I nezavisnost.Nije to kao onda komunisti.