Црна Гора је на ногама. Православни народ већ девет дана протестује против спорног Закона и слободи вероисповести. На улицама Берана, Пљеваља, Бјелог Поља реке људи се сливају. Испред Ђурђевих ступова чак 15.000 верника.

После веома тешког дана за дипломатске односе Србије и Црне Горе, православни верници излазе све масовније на улице.

Након молебана у Саборном храму Христовог васкрсења Подгоричани су кренули у литију коју предводи митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Литија ће се кретати до Цркве Светих Макавеја у Толошима, а предвиђено је да се по повратку у Саборни храм митрополит обрати грађанима.

Пре литије у Храму је одржан молебан. Грађани су испунили храм, а ред људи са иконама био је је од улаза у храм до булевара.
БЕРАНЦИ СВЕ МАСОВНИЈЕ ИЗЛАЗЕ НА УЛИЦЕ: 15.000 ВЕРНИКА ПРЕД ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА

Беранци из дана у дан све масовније излазе на литију до манастира Ђурђеви ступови. У петак их је испред зграде Општине Беране кренуло око 8.000, а после три километра им се придружило још неколико хиљада грађана.


Видео: М.Секуловић

манатиром је око 15.000 грађана и верника који на достојанствен начин са својим свештенством протестују против спорог Закона о слободи вероисповести.


Видео: М.Секуловић
Фото: М.Секуловић


У ПЉЕВЉИМА ВЕЛИКИ БРОЈ ЉУДИ НА УЛИЦАМА

Шести дан заредом у Пљевљима се одржавају молебан и литија. Огроман број људи шета улицама града.

Народ на улицама Пљеваља демонстрира због усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе.

Више о протесту прочитајте ОВДЕ
Фото: Дробњак
БИЈЕЛО ПОЉЕ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПРОТЕСТА, МОЛЕБА СА ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ

Молебан, а затим литија и вечерас креће прво из Бијелог Поља. Испред Цркве светих апостола Петра и Павла (задужбини кнеза Мирослава) окупило се више хиљада људи.
Фото: М. СекуловићЖАБЉАК: НИ СНЕГ НИЈЕ СПРЕЧИО ВЕРНИКЕ ДА ИЗАЂУ НА УЛИЦЕ
По снегу и хладноћи грађани Жабљака и вечерас се окупљају како би демонстрирали против закона о слободи вероисповести.


20.000 ВЕРНИКА У НИКШИЋУ

У Никшићу преко 20.000 грађана. Литију предводио епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије са никшићким свештенством.

АМФИЛОХИЈЕ ПРЕДВОДИ ЛИТИЈУ У ПОДГОРИЦИ

На хиљаде грађана Подгорице, предвођених митрополитом Амфилохијем, кренуло је на литију испред храма Христовог Васкрсења до Цркве Светих Макавеја у Толошима, након чега ће ићи назад до Саборног храма, јавља наш дописник са лица места.
МОЈКОВАЦ: НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЉУДИ ИСПРЕД ХРАМА

Неколико стотина људи окупило се пред храмоом Рождества Христовог у Мојковцу дајући тако подршку митрополиту Амфилохију, свештенству СПЦ у Црној Гори и бранећи веру своју од одредби новоусвојеног Закона о слободи вероисповести.
КОТОР: ГРАД ЈЕ ОКАЂЕН

Протојереј Момчило Кривокапић одржао беседу пред окупљеним верницима. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ КЛИКОМ НА ЛИНК

КЊАЖЕВАЦ И АНДРИЈЕВИЦА ПРОТЕСТУЈУ

Протестује се и на Књажевцу у Андријевици. Грађани су купљени пред црквом Светог Архангела Михаила где је молебан служио јереј Боро Врховац.
У БАРУ НАЈМАСОВНИЈИ ПРОТЕСТ ДО САД

Вечерас најмасовнији протест грађана у Бару, који је протекао мирно и достојанствено. Према процени са лица места,преко 3.000 верника било је у литији која је прошла улицама Бара што је око 10 % становништа града под Румијом. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ КЛИКОМ НА ЛИНК.


ХЕРЦЕГ НОВИ: ОД МАМУЛЕ НАПРАВИЛИ ХОТЕЛ, А ХОЋЕ ДА НАМ ЧУВАЈУ ЦРКВУ

Новљани не посустају у одбрани светиња и истине. Неколико хиљада њих и вечерас је након молебанског сабрања у храму Светог Спаса на Топлој кренуло мирно и достојанствено у протестну шетњу до Старог града и цркве Светог Арханђела Михаила. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ КЛИКОМ НА ЛИНК