ШИРОМ Црне Горе, од севера до југа, верници СПЦ се вечерас масовно окупљаљу мирно протестујући против контроверзног Закона о слободи вероисповести који је данас својим потписом потврдио председник Мило Ђукановић.

Према информацијама "Новости", народ се окупио око храмова у Беранама, Пљевљима, Херцег Новом, Никшићу, Будви... исказујући тако протест против прописа којим се практично отима имовина једине канонски признате цркве у Црној Гори.

Окупљени грађани певају песме посвећене Косову и Србији.

У НИКШИЋУ ОПЕТ ПРОТЕСТ

Група грађана Никшића окупила се и вечерас код храма Светог Василија Острошког одакле је кренула у протестну шетњу.

Више стотина њих прелази улице које се уливају у кружни ток, док полиција регулише саобраћај. С времена на време, полиција формира кордоне са обје стране пјешачких прелаза, како би саобраћај циркулисао.

На кружном току је присутан велики број полицајаца.

Протестна шетња грађана је завршена на Тргу Слободе, а пред сам крај скупа, окупљенима се обратио Портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић. Он је позвао вернике да се у миру разиђу, те да ујутру од 9 часова присуствују литургији у Саборном храму Светог Василија Острошког, преноси Побједа.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови протест у Беранама: Молебаном у Ђурђевим ступовима против Миловог закона (ФОТО/ВИДЕО)

За сада нема инцидената, мада је према незваничним информацијама, полиција у Беранама добила појачање.


ПОДРШКА ИЗ МАКЕДОНИЈЕ

И грађани Северне Македоније подржали су вернике Српске православне цркве. Они су сее окупили у Куманову и изразили неслагање због спорног Закона о вероисповести који је данас потписао Мило Ђукановић.