СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕМИЈЕР Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев потврдио је у четвртак у Скопљу да ће 3. јануара поднети оставку на функцију сходно условима политичког такозваног Пржинског договора за припрему и одржавање превремених избора у земљи, најављених за 12. април идуће године.

Заев је на конференцији за новинаре у Влади РСМ изразио задовољство што ће у условима поштовања договорних принципа са опозицијом, посланицима парламента бити омогућено несметано доношење свих закона који би требало да ступе на снагу првог јануара 2020. Тиме се искључују разлози за евентуално одлагање парламентарних избора у априлу.

- Оставка је написана и чека се потпис. Ако се буде испоштовала дата реч страна у Парламенту, нема потребе за одлагањем избора. Тако да ћу 3. јануара поднети оставку и верујем да ће истог дана моћи да се повери мандат новом председнику владе и да се изабере влада - рекао је Заев.

Претходних дана он је у неколико наврата најављивао могућност евентуалног одлагања превремених избора 12. априла и тиме и његове оставке, уколико опозиција у Собрању не одблокира доношење закона од којих зависи подизање плата, пензија и инвестиција. Истицао је да ће идуће године свакако бити избора, али да је неизвесно да ли ће бити одржани 12. априла као превремени. То искључиво зависи од „приступа опозиције према Собрању“.


Прочитајте још - Зоран Заев подноси оставку?

Евентуално одлагање априлског изборног термина, како је оценио лидер албанске Демократске уније интеграција (ДУИ) Али Ахмети, која са социјалдемократама (СДСМ) коалиционо дели власт у РСМ, могуће је само – договорним консензусом свих странака. У овом тренутку, како је указао, то није могуће.

Највеће шансе за функцију премијера техничке владе која за 100 дана треба да припреми и организује ванредне изборе у РСМ, дају се актуелном вицепремијеру и министру унутрашњих послова Оливеру Спасовском.

Очекује се да ће у суботу лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски саопштити „прихватљив предлог“ кадровског решења за функцију техничког министра МУП-а и Министарства за рад и социјалну политику.