Ибро Ћуфуровић (24) из Велике Кладуше осуђен је пред Судом БиХ на четири године затвора због организовања терористичке групе и пружања помоћи Исламској држави (ИСИЛ).

Пресуда је изречена након што је Ћуфуровић пред судским већем признао кривицу, што је суд у потпуности прихватио.

У пресуди се наводи да је Ћуфуровић 21. априла 2014. године из БиХ отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу и дошао на територију Сирије где се придружио борбама на страни ИСИЛ, које је Савез безбедности УН прогласио терористичком организацијом.

Прочитајте још: Почело испитивање депортованих припадника ИД

У Сирији је боравио пет година, борећи се заједно са другим држљаванима БиХ. Корисио је име Абу Касим Албосни и учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни ИСИЛ у јединици "Вејт командос", која је касније променила назив у "Ел Акса".

Ћуфуровић је у мају изручен БиХ из Сирије. Његов отац Шефик Ћуфуровић након депортације сарајевским медијима је изјавио да је његов син "заслужио смртну казну", те да га више не итересује.

- Да је отишао да ради, да заради новац, да помогне породици, па хајде. Он је отишао да убија невине људе. И сада, кад се врати, нека тражи свог Билала Боснића, он има и жене и куће, нека му он да све што му треба – изјавио је Шефик, који је био један од сведока тужилаштва на суђењу неформалном вођи вехабија у БиХ Билалу Боснићу.