МОЈКОВАЦ се налази на једином исправном путу привредног опоравка. То нам гарантују реализовани пројекти у протекле две године, а посебно они чија реализација је у току, или ће почети. Прича о Мојковцу као граду у који се не свраћа, увек ми је сметала, јер до деведесетих година, Мојковац био прави индустријски град. Гашење индустрије, пре свега Рудника олова и цинка "Брсково", и Дрвног комбината "Вукман Крушчић", оставило је економску пустош, али и опасну депонију на 20 хектара, са 2,5 милиона тона опасних тешких метала, које додуше више нема, а све су то били разлози због којих је град дуге и славне историје две деценије био на маргини. Међутим, стање се из корена мења на боље.

Ове своје тврдње председник Општине Мојковац Ранко Мишнић, поткрепљује чињеницом да се у Мојковцу реализује 11 пројеката, од којих је пројекат Ски-центра "Жарски", тежак око 33 милиона евра.

- То је пројекат века за Мојковац. Можда ће бити у функцији већ за годину дана. Жичара је наручена код "Лајтнера" и већ се ради у Аустрији. Чим се отопи снег, почињу радови на постављању стопа и на њеној монтажи. У марту, готово сигурно. Капиталне пројекте Владе смо морали да "гурамо" ми из Општине папиролошки, да решавамо сагласности, експропријацију... Имали смо безброј разговора и исплатило се. За годину дана уложена су четири милиона евра у путну инфраструктуру, изабран је извођач радова на жичари, што кошта девет милиона евра. Имаћемо 11,5 километара стаза. Не нарушавамо биодиверзитет, нема сече шуме због тога, јер се ради о ливадама. Повезаћемо Жарски и Ски-центар Цмиљача на бјелопољској страни Бјеласице, где се такђе убразно гради. То су нова, реална, радна места. Ту би требало да ради педесетак људи - објашњава Мишнић.

Први човек општине наглашава да је у току трка за отварањем што више радних места, како би млади остали у граду који има перспективу.

- Од пролећа, сваки инвеститор који дође под најповољнијим условима у "Бизнис зону Бабића поље", добиће од Владе Црне Горе за свако новоотворено радно место субвенцију од 7.000 до 10.000 евра! Бесповратно! Уз то, биће ослобођени локалних комуналија уз закуп по симболичним ценама, а површина од десет хектара ће до пролећа бити уређена по европским стандардима. Готово сва инфраструкура је већ завршена - истиче Мишнић, који је уверен да је Мојковац сада еколошки најчистија средина у Црној Гори.

Да је то тако говори податак и чињеница да је компанија "Челебић" из Подгорице у близини Саборног храма Рождества Христовог купила парцелу од 11.000 квадрата и да на пролеће почиње градњу хотела из бренда "Интерконтинентал".

- Имаће 400 кревета, плус депадансе. Запослиће се 70 људи, који ће годину дана пре отварања хотела отићи на обуку у Подгорици. То је највећа инвестиција, директна "инјекција" у Мојковцу којом град добија карактер туристичке дестинације. Капиталне инвестиције које држава има у Мојковцу су само неопходни предуслови за будући развој. Овом инвестицијом почиње препород Мојковца. Купљена је и парцела у Подбишћу за градњу још једног хотела. И Руси показују интересовање за улагање у хотелске капацитете - каже председник општине Мојковац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мојковац: По моделу преузетом из Швајцарске радницима дели зараду унапред

Он још не потврђује вести да је швајцарска компанија задовољна првим анализама после истражних радова на локалитету Брсково у потрази за сребром. Сачекаћемо, каже Мишнић, који каже да је окупио млад и перспективан тим сарадника, који треба да донесе бољитак свима у граду.

- Моји сарадници, од којих је сваки бољи и стручнији од мене за област коју покрива, доносе боље дане Мојковцу. У то нека нико не сумња - поручује председник општине, која је по предању добила име по речима "мој ковани новац", како је за сребрењаке који су ковани горе у утврђењу и руднику Брсково, говорио краљ Урош.

ОАЗА МИРА

Од почетка године у Мојковцу није било убистава, разбојништава и разбојничких крађа, односно тешких кривичних дела која би узнемирила грађане. Нико то није ни покушао. Није било ни озбиљнијих туча, мада се и најмања сматра озбиљном. Мојковчани према томе, није тешко закључити, живе у мирном и безбедном граду, а то је гарантовано свима који га посете, каже начелник полиције у Мојковцу Витомир Вељовић.

КОНСЕНЗУСОМ СТАНОВИ НЕВОЉНИЦИМА

Летос, 13. августа, на Дан општине Мојковац, председник Ранко Мишнић уручио је кључеве станова за 13 социјално најугороженијих породица у овој општини.

- Гради се зграда за још 15 станова за социјално угрожене породице. То је дуг друштва према њима. Локално руководство настојало је да све важне одлуке у општини донесу консезусом. Као што у сваком такмичењу постоје супарници, тако је и у политици, што је добро, јер та врста такмичења јача мотив и жељу за мењање садашњости набоље и на том путу све је лакше када се постигне већа стопа јединства - сматра Мишнић.