Везе долине Таре са светом су биле развијене одвајкада. Још пре неколико веква, када је Урош Немањић дозволио да се на подручју Брскова населе немачки рудари Саси, који су основали град, почело се, може се слободно рећи, са првим "бизнисом". Из отворених рудника експлоатисало се сребро, а како је остало записано, трговци су у овом месту образовали колоније, од којих је најзначајнија дубровачка. Захваљујући ковници новца, у којој се ковао сребрни "брсковски динар", али и складишту сребра, које је било заштићено тврђавом "Градина", насеље је за време свог највећег процвата прерасло у мањи град. Живело се као у градовима на приморју...

Дуго времена потом на обалама Таре је завладало "мртвило", да би Мојковац после рата доживео индустријски процват, а онда се последње две деценије запало у тешкоће.

- Ипак, регион, Европа, али и свет су поново присутни у Мојковцу - каже Јелена Вучетић, задужена за пројекте у локалној управи у Мојковцу. - Што се тиче пројеката финансираних од донатора, прошле године смо реализовали са УНДП у Црној Гори пројекат подршке развоју малог бизниса, где смо доделили грантове, бесповратна средства, за отварање шест нових фирми, које се углавном баве занатском делатношћу и то су добиле све жене. Реализовали смо и девет грантова намењених пољопривредним призвођачима, и на подручју Мојковца је захваљујући томе подигнуто девет нових малињака.

Уз донацију у пројекту ИФАД, који реализује Министарство пољопривреде, асфалтирано је 2,5 километара сеоских путева, набављена опрема, сточни фонд и све оно што је потребно пољопривредним произвођачима.

- Тај пројекат је био "тежак" 150.000 евра - каже Вучетић и напомиње да је завршен пројекат "Сињајевина", финансиран од Делегације ЕУ у Црној Гори, који се односио на израду пројектне документације за асфалтирање 60 километара пута на Сињајевини и израду Студије заштите планине Сињајевине.

За тај пројекат је издвојено око 250.000 евра и један је од три финансираних из ИПА средстава које финансира ЕУ. Пројекат новог затвора у Црној Гори, који ће се градити код Мојковца, такође ће бити реализован уз помоћ Европске уније, а коштаће 15 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗА РАДНО МЕСТО ДО 10.000 ЕВРА: У Мојковцу ускоро субвенције при запошљавању?

- Пројекат је кренуо. Грант Европске банке за пројектну документацију је 1,56 милиона евра, а рок за завршетак 16 месеци. Пројектовани капацитет затвора је 200 затвореника, а у њему ће радити око 150 људи разних специјалности. То је шанса за пољопривредне произвођаче, а цело подручје Стевановца ће добити нову инфраструктуру и саобраћајницу. Амбасада Народне Републике Кине је подржала неколико програма у општини Мојковац - изградњу паркинга у граду и реконструкције две школе у сеоским подручјима, Прошћење и Лепенац. То је инвестиција од око 100.000 евра. Има доста пројеката са којима смо конкурисали код међународних институција - каже Вучетић, која истиче да је уз помоћ Амбасаде Немачке настављено са археолошким истраживањима на старом археолошкоом налазишту Стари град Брсково, али и уз сопствена улагања.

СТИЖЕ "КАНААН"

Приликом боравка код у побратимској општини Белишће, челници Мојковца су ступили у контакт са власником и директором фирме "Канаан" из Доњег Михољца, која је европску репутацију стекла производњом чипса, и других производа чија је сировинска база кромпир.

- Уследила је њихова посета Мојковцу, примио их је премијер Марковић, а људи из "Канаана" нису могли да се начуде податку да код нас по хектару једва произведе 20, а код њих чак 60 тона кромпира. Тако је отпала производња чипса у Мојковцу, али, људи из те фирме су заинтерсовани за производњу кромпира, па су закупили и изорали у новембру 15 хектара земље на подручју Мојковца и Вруље. То ја пробна производња, а ако буду задовољни, постоје шансе да у Мојковцу изграде погон за прераду кромпира, док ће један део одавде бити транспортован у Хрватску, где ће то бити нова робна марка - каже председник Општине Мојковац Ранко Мишнић.