КАКО СУ одmицали сати и како се приближавало вече, тако је у четвртак расла и напетост у Црној Гори.

Булевари и улице у ужем центру Подгодице били су затворени од јутарњих сати за возила, али и пешаке, како би била спречена непријављена окупљања испред Скупштине, где је у 11 часова почело гласање о Закону о слободи вероисповести.

Све ово изазвало је гнев многих Подгоричана.

- Видимо данас колика је моћ иснага нашег митрополита Амфилохија када је само због једног закона главни град у колапсу – рекао је један од грађана.

Демократски фронт упутио је позив грађанима који желе да пруже подршку, у сусрет расправи и изгласавању Закона о слободи вероисповести којим се предвиђа отимање имовине Српске православне цркве, да се упуте ка Саборном храму Христовог Васкрсења.

-Обзиром да је режим затворио све улице и прилазе Скупштини, сви који желе да дају подршку нека иду ка Саборном храму Христовог Васкресења - наводи се у позиву Дф-а.

У скупштини су законодавни и одбор за људска права одбили амандмане Митрополије и Демократског фронта на нови закон, што је изазвало револт широм Подгорице.

Све је кулминирало у вечерњим сатима, када су почела протестна окупљања, али и хапшења незадовољних грађана.Прочитајте још:

Скупштина Црне Горе данас гласа о спорном закону, полиција забранила скуп Демократског фронта


01:40 НАСТАВЉЕНА СЕДНИЦА, УХАПШЕНЕ УКУПНО 22 ОСОБЕ

У Скупштинску салу улази посланици СДП-а и владајуће већине. Премијер Марковић и министри вратили су се у салу.

- Имали смо сцене које не приличе парламенту. Држава је показала да може да буде стрпљива, одговорна, али и одлучна. Не може се тако понашати у парламенту Црне Горе - рекао је председник Скупштине Иван Брајовић. - Колегама сам изрекао меру удаљења са седнице. Они не могу прируствовати седницама наредних 15 дана.

Иначе, ухапшене су 22 особе, од којих су 18 посланици ДФ.


01:20 ЧЕКА СЕ НАСТАВАК СЕДНИЦЕ

Пре наставка седнице, у пленарну салу требало би да дођу полицијски инспектори криминалистичке технике који би требало да узму узорак и утврде шта је експлодирало у сали.


01:05 ПОЛИЦИЈА ПРИВОДИ ПОСЛАНИКЕ ДФ

Према незваничним информацијама посланица ДФ-а Марина Јочић гађала је флашом Ранка Кривкапића (СДП), док је МИлун Зоговић гађао Ивана Брајовића. Петарду или највероватније сузавац у салу је бацио шеф клуба ДФ МИлутин Ђукановић. Сви посланици ДФ-а су приведени. У две марице их спроводе у подгорички Центар безбедности.

- Ми смо спремни да се бијемо са вама, свему смо наредни, ово је наш дом, ми смо посланици, ово није ваш дом. Седница се неће наставити док се обезбеђење не обрачуна са ДФ - рекао је Мандић док су посланици ДФ-а били у сали Скупштине.00:50 ИНЦИДЕНТ ТОКОМ РАСПРАВЕ, ДОШЛО ДО СУКОБА, У САЛУ УЛЕТЕЛО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ, ПРЕКИНУТА СЕДНИЦА


Инцидент у Скупштини - обезбеђење ушло у пленарну салу и стало између председника Скупштине Ивана Брајовића и посланика ДФ. За сада се не зна шта се тачно догодило, једна од верзија је да је нешто пукло, попут петарде, друга да је бачено нешто попут сузавца. Спречен је већи скукоб. Полиција са гас маскама на лицима тера посланике из скупштинске сале.


00:31 ПОЧЕЛО ГЛАСАЊЕ У ЦГ ПАРЛАМЕНТУ

У црногорској скупштини ноћас је у начелу усвојен Закон о слободи вероисповести. За Закон је гласало 45 посланика од уккупно 80 посланика, док је један био уздржан. У току је расправа о око 100 амандмана које је поднео опозициони Демократски фронт, а посланик те странке Андрија Мандић образлаже први амандман. У сали су присутни премијер Душко Марковић и министри у влади Црне Горе.

У току паузе, одржана је седница Одбора за људска права на којој су одбијени амандмани које је предложио ДФ, као и два амандмана Митрополије црногорско-приморске Српске правослане цркве које је у њихово име предложио тај опозициони блок.


23:30 СВЕШТЕНИЦИ: МАСКИРАНИ И СА КАПУЉАЧАМА ДОШЛИ ДА ИЗАЗОВУ ИНЦИДЕНТ

Свештеници Митрополије црногорско-приморске, окупљени на мосту Блажа Јовановића, казали су незванично "Вијестима" да међу окупљењима препознају недобронамерне, маскиране капуљачама, чији је задатак највероватније да изазову инциденте, али да они то неће дозволити.

23:20 ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО: ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ

Државно тужилаштво прати у оквиру својих надлежности актуелне догађаје у ЦрнојГори и оцењује да ли у изјавама, као и у радњама било ког лица, постоје битна обележја кривиних дела позивања на насилну промену уставног уређења, оружане побуне, изазивања националне ,расне и верске мржње о других кривичних дела која се гоне по службеној дужности, саопштио је ВДТ Ивица Станковић, поручујући да уколико се нађе да су радњама било ког лица остварени елементи неког кривичног дела, то лице ће без обзира на својство или функцију, бити процесуирано у законм прописаном поступку.


23:05 БЕРАНЕ: БЛОКИРАНИ АЛТЕРНАТИВНИ ПУТНИ ПРАВЦИ

У Беранама блокиран и алтернативни путни правац ка Бијелом Пољу. У блокади је пут ка Будимљу. Око двеста Пивљана блокирало је магистрални пут Плужине-Никшић код Пивског манастира.(М.С.)


22:52 ПОЛИЦИЈА ПРЕТИ ОКУПЉЕНОМ НАРОДУ ДА ЋЕ КОРИСТИТИ ПАЛИЦЕ

Народ, заједно са владиком Методијем и свештеницма, у великом броју налази се на Мосту на Ђурђевића Тари. Они су тренутно на тој локацији, где је присутна и полиција.

Како јављају са лица места, стигло је полицијско појачање из Пљеваља.

Раније је дошло је до гурања на мосту, те је том приликом полиција казала окупљенима да ће следећи пут искористити палице.

Окупљени народ позвао је своје суграђане Пљевљаке да им пруже подршку.

Један од приведених у Пљевљима је и члан ИО ГО СНП Драган Газдић Галис, који је задржан са лисицама на рукама два сата у полицијском аутомобилу. Газдић је приведен зато што је бранио светиње док је молио да се блокада склони на десет минута како би прошле колоне, а онда опет направиле блокаде. Незванично сазнајемо да ће против начелника ЦБ због оваквог поступања бити покренута кривична пријава.

22:46 У МОЈКОВЦУ УХАПШЕНО 15 ОСОБА

У Општини Мојковац ухапшено је 15 особа који су изашли на улице како би се придружили акцији блокаде у знак подршке Српској православној цркви.

Група грађана је блокирала улицу код Храма Христовог Рождества.

Тренутно је већи до Црне Горе у блокади, а полиција хапси слободне грађане на улицама који исказују свој бунт.

22:25 РЕВОЛТ КОД ТУНЕЛА БУДОША

Након што су неколико сати држали у блокади градске саобраћајнице у центру Никшића, више од хиљаду и по људи пробило је полицијски кордон и упутило се запаљеним бакљама ка тунелу Будош на магистралној саобраћајници која води до Подгорице. Демонстранит скандирају „Мило, лопове, не дамо ти светиње!“, „Мило усташо!“


22:05 ПОЛИЦИЈА ПРИВЕЛА ТРОЈИЦУ БАРАНА

У четвртак вече барска полиција ухапсила је професора Драгишу Шоћа, Ратка Ћипранића и Стефана Лековића док су својим возилима покушали да блокирају пут Бар –Петровац, у месту Ратац. У полицији наводе да је у току њихово саслушање. Након полицијске обраде предмет ће бити прослеђен надлежном тужиоцу због квалификације дела.

Испред храма Светог Јована Владимира нешто пре 22 сата окупило се око 200 присталица Српске православне цркве. Пре него што су дошли до храма, грађани су почели окупљање на тргу Владимира и Косаре, одакле су се мирно упутили ка храму

1:59: ПРИВЕДЕНО 19 ОСОБА


До 21:30 часова, полиција је привела 19 особа, након чега су уследиле активности основних државних тужилаштава и судова за прекршаје.

Према информацијама Савета за грађанску контролу рада полиције, на кружном току, на раскрсници према Цетињу и Никшићу приведене су четири особе, у Зети њих осам, а на Златици седам грађана.

21:37 БЛОКИРАНА МАГИСТРАЛА У ЗЕЛЕНИЦИ

Новљани су од 18 сати почели да се окупљају у Зеленици,а у знак протеста против изгласавања закона о слободивероисповести блокирали су саобраћај магистралом.


Молебан на магистрали у Зеленици служе три свештеника, а присуствује више стотина окупљених грађана. Међу окупљенима су председник Општине Херцег Нови Стеван Катић, потпредседник Општине Милош Коњевић, главни администратор Ненад Ђорђевић,потпредседница Данијела Ђуровић, представници Демократског фронта, свештеници Гојко Мрачевић, Драго Пешикан и Илија Мотика.Присутне су и јаке полицијске снаге са којима је и начелник херцегновског Центра беyбедности Зоран Банићевић.

Грађани се и даље окупљају, присутни су и представници странака опозиционих на државном нивоу. Окупљени грађани уз молитву,певају духовне песме.

Дуж магистрале је дуга колона аутомобила коју службеници полиције, преусмеравају саобраћај на заобилазне путне правце.


Скуп протиче мирно а грађани не желе да се разиђу. Отац Драго Пешикан обавестио је окупљене мештане да ће у Зеленици остати до завршетка седнице Скупштине Црне Горе на којој је завршена расправа о закону о слободи вероисповести.


Отац Зоран Миљанић позвао је малочас окупљени народ да не наседају на лажне вести јер се прича како је полиција у Зеленици каменована, што није истина.


Позвао их је да пријаве сваки облик насилног И недоличног понашања.

На улици ће кажу окупљени остати све док не добију писмену гаранцију даће Закон бити повучен.

21.25 ПОЛИЦИЈА ПОКУШАЛА ДА ДЕБЛОКИРА МОСТ НА ТАРИ

Полиција је вечерас покушала да деблокира Мост на Тари али у тој намери није успела. Према информацијама које смо добили од окупљених, приликом покушаја деблокаде саобраћајнице три особе су лакше повређене.

Према истим изворима приликом покушаја деблокаде пута лакше је повређен и монах Зосим из манастира Св. Арханђела Михаила који се налази у Ђурђевића Тари.

Током претходних два сата у неколико наврата, долазило је до гурања окупљених који су блокирали мост на Тари са полицијом која покушава да одблокира ову саобраћајницу .

Мост је блокиран због противљења усвајању Закона о слободи вероисповести о којем је данас почела расправа у Скупштини Црне Горе.


21.22 ЗАВРШЕНА НАЧЕЛНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ

У црногорској Скупштини вечерас је завршена начелна расправа о Предлогу закона о слободи вероисповести.

Нешто после 20.00 часова надлежни Одбор и Колегијум почели су да разматрају амандмане.

Посланици су поднели више од 270 амандмана на предложени закон, а раније је најављивано да ће се гласање о закону обавити вечерас.
21.02 ПОЛИЦИЈА ОДБЛОКИРАЛА ТРИ ПУТА КОД ПОДГОРИЦЕ

Црногорска полиција одблокирала је вечерас излазе из Подгорице и привела неколико особа, преноси портал Аналитика.

Полиција је уз помоћ "паука" одблокирала три путна правца - кружни ток код подгоричког аеродрома, Златицу, код ресторана "Три Бора" и Никшићки пут, наводи портал.

Како се наводи, полиција је каменована у Зети.

У више црногорских општина у току су блокаде саобраћајница због најављеног усвајања закона о слободи вероисповести.


20.52 ПРОТЕСТ ГРАЂАНА ПОЧЕО ЈЕ И У НИКШИЋУ

Становници Никшића прикључили су се протесту против Закона о вероисповести који је захватио већи део Црне Горе. И у овом црногорском граду постављене су барикаде.

20:17 ПРОТЕСТ НАРОДА У ЗЕТИ: БЛОКИРАН ПУТ КА АЕРОДРОМУ

Грађани у Зети су блокирали пут према аеродрому у Зети.

-Полиција је узвратила репресијом хапсећи народ. Ухапсили сте ми и брата а дали сте реч да неће бити хапшења. Уколико му се нешто деси, вас "дужим" казао је у Скупштини Црне Горе поводом тога, један од лидера ДФ Милан Кнежевић, обраћајући се премијеру Душку Марковићу. М.С. - В. К.

20: 14 БУДВА БЛОКИРАНА, СТАЊЕ У БАРУ СТАБИЛНО

У знак протеста против изгласавања Закона о слободи вероисповијести на југу Црне Горе, Будва блокирана, стање у Бару стабилно. Председник општине Будва Марко Бато Царевић, начелник Центра безбедности Будва Дарко Ћорац су вечерас код кружног тока на улазу у Будву где је блокиран саобраћај.

Према сазнањима Новости, готово сви општински функционери Демократског фронта и Демократа су на кружном току на улазу у Будву. Окупљено је око 100 особа, са 30-ак аутомобила, а присутан је и начелник ЦБ Будва Дарко Ћорац, који координира радом полицијских службеника.

Умало је дошло и до инцидента, када је један од грађана аутомобилом покушао да споредном улицом прође блокаду, када је дошло до комешања. Десетак младића је кренуло да удара у аутомобил. Председник Општине, Марко Бато Царевић позвао је на мир.

Начелник Центра безбедности Бар Веселин Маговчевић казао је за Новости да је стање у Бару стабилно. На две локације су покушане блоцкаде саобраћајница, али је стање нормализовано и свуда је проходно, казао је начелник ЦБ Бар. Б.Дабић

20.04 ПОЛИЦИЈА ПОЧЕЛА ДА ХАПСИ ЉУДЕ НА БАРИКАДАМА

Полиција је почела да се обрачунава са народом у Црној Гори, који се блокадама саобраћајница супротставља опаком науму усвајања Закона о слободи вероисповести, који је атак на СПЦ, Србе и веру нашу православну. У Зети је ухапшен Момо Кукуличић и још неки људи... Неће се на томе завршити, казао је на седници Скупштине Црне Горе, лидер ДФ Андрија Мандић.

Полиција је ухапсила и неколико Пљевљака који су блокирали мост на Ђурђевића Тари...

19.41 МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ У СКУПШТИНИ ЦГ ПОДИГУТЕ НА ВИШИ НИВО

У скупстини Црне Горе мере безбедности су подигнуте на виши ниво, а обезбеђење носи гас маске око струка.

Демократски фронт је раније најављивао инциденте ситуације, помињали су и "бугарску скупштину", па је могуће да су мере подигнуте управо из тог разлога. Они су раније рекли да су од тога одустали, али је после неуспешних договора између митрополита Амфилохија и премијера Црне Горе Душка Марковића, Андрија Мандић из ДФ позвао на блокаде.

Свестенство и верници су у непосредној близини скупштине, читају молитву, али не могу да прођу скупштини због барикада на којима је полиција.

Велики број новинара је у згради скупштине, а гласање се очекује, према незваничним сазњањма, у току ноћи.

19:20 ГРАЂАНИ БЛОКИРАЛИ БУЛЕВАР

Грађани Будве блокирали су у четвртак око 18.30 главни булевар у Будви, протестујући због наметања такозваног Закона о слободи вероисповести. Протествује неколико стотина људи.

У Будви блокаду предводи председник Општине Марко Бато Царевић и руковидство ДФ.

Фото М.С.

18.45 БЛОКИРАН МОСТ НА ТАРИ

Верници Српске православне цркве из Пљеваља и Жабљака блокирали су вечерас мост на реци Тари.

На тај начин блокиран је путни правац Пљевља –Мојковац и Пљевља Жабљак.

Према информацијама „Новости“ полиција је покушала у уклони блокаду међутим верници СПЦ-а су се одупрли настојању полиције. Према првим информацијама народ је поседао по путу и пева Тропар Светом Василију Острошком.

Мост је блокиран због противљења усвајању Закона о слободи вероисповести о којем је данас почела расправа у Скупштини Црне Горе.

18:40 РАДУНОВИЋ: НЕЋЕМО ВАМ ДОЗВОЛИТИ УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА

Посланик опозиционог Демократског фронта, Славен Радуновић, поручио је вечерас у парламенту да део опозиције неће дозволити да Предлог закона о слободи вероисповести буде изгласан у парламенту, па макар, како је рекао, морали да то физички спрече.

"Знамо ми да ћете ви за неколико година чим раскрстите папирологију са Српском православном црквом кренути у акцију. Због чега се смешка Мираш Дедеић и због чега ћути. Јер зна да шта се спрема. Ви ћете овим законом направити велики раскол у Црној Гори и рат међу грађанима, да ли за месец или годину дана, када год први пут то тако затреба такозваној ЦПЦ. Ми вам нећемо дозволити да се изгласа овај закон овде. Физички вам нећемо дозволити, па макар морали да нас хапсите и износите па нека гледа народ шта се дешава“, казао је Радуновић.

Посланик Демократског фронта, Милутин Ђукановић поручио је у свом говору ће они веома лако вечерас и сутра блокирати Црну Гору, на шта је лидер Либерала, Андрија Поповић позвао потпредседника Скупштине да реагује јер се у парламенту пласирају позиви на рушење уставног поретка.

Јован Вучуровић је најавио да ће испунити дату заклетву.

"Дали смо заклетву да ћемо бранити храмове СПЦ, и то ће бити тако. Ту је на испиту нешто веће од времена и живота - наша част, и ја се надам да ћемо сачувати образ предака, потомака и свој образ", рекао је Вучуровић.

Посебни клуб посланика напустио је седницу парламента, након што је посланик Горан Даниловић казао да не желе да учествују у наставку расправе о Предлогу закона.

Ми идемо на улицу да разговарамо са народом и да урадимо оно за шта сматрамо да је последица а не узрок“, казао је Даниловић.

18:14 ЛЕКИЋ: НИ АУТОРИМА НИЈЕ ЈАСНО КАКО БИ СЕ ЗАКОН ПРИМЕЊИВАО

Лидер опозиционог ДЕМОС-а Миодраг Лекић оценио је данас да примена закона о верским слободама, уколико б9и се усвојио његов предлог, није јасна ни ауторима, јер је, казе, реч о тотално конфузном закону са политичком функцијом да се подигну тензије у Црно Гори и да скрене пажњу са суштинских проблема, као што су криминал и корупција.

Лекић је у изјави за Танјуг рекао да предложено решење има пуно “рупа и нелогичности”.

Имајући у виду да су католичка верска заједница и исламска изгледа задовољне пошто кажу да ће гласати за закон, односно њихови представници, то упућује на то да је овде реч о атаку на једну верску заједницу - Српску православну цркву”, рекао је Лекић.

Наводећи да су му као председничком кандидату бивше колеге из ДФ-а земериле што се није тада срео са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, Лекић истиче да не може да се каже да је он “продужена рука” (СПЦ), али да види да је атак на ту верску заједницу.

17:51 И БЈЕЛОПОЉЦИ БЛОКИРАЛИ ПУТ

Појачава се напетост на северу Црне Горе. У четвртак око 17 сати грађани Бијелог Поља су на почетку обилазнице блокирали магистралну пут Бијело Поље-Беране, односно даље ка Мојковцу, југу Црне Горе, али и од овог подручја ка Србији. М. С.

17.40 МАРКОВИЋ ОДБИО ПРЕДЛОГ АМФИЛОХИЈА

Премијер Марковић казао је након разговора са митрополитом Амфилохијем да је тај сусрет потврда да Влада жели дијалог о суштинским и кључним проблемима.

„Овај састанак је и потврда потпуне спремности да уважимо и саслушамо посланике који дијаметрално супротно размишљају о овом питању“.

Дијалог је, како је казао, трајао више од два сата, те да је дао гаранције и увјерења да закон нема скривену агенду и злокобну мисију за Митроплију, да је то закон који треба сваком цивилизованом и демократском друштву и да не угрожава МЦП нити угрожава положај ни статус једног свештеника.

Указао сам да је Влада била веома трпељива када се кршио закон и рекао ми је да његови свештеници нијесу за то имали његов благослов“, додао је Марковић.

15:04 - ГРАЂАНИ ПОДГОРИЦЕ МАРШИРАЈУ КА ПОЛИЦИЈСКОЈ БЛОКАДИ

Председник Праве Црне Горе, Марко Милачић заједно са владиком Јоаникијем предводи колону грађана улицама Подгорице.

Они су се окупили у знак протеста против спорног Закона о вероисповести о ком ће данас одлучити Скупштина Црне Горе.

Лидер ове опозиционе партије каже да иду ка полицијски блокадама постављеним рано јутрос, након што је забрањен скуп испред зграде парламента.

Они се тренутно приближавају мосту "Блажа Јовановић" на ком је распоређена полиција.

14:59 - ВУЛИН: СТИДИМ СЕ ОВОГ ВРЕМЕНА И ОВОГ РЕГИОНА

Жао ми је што се данас ово дешава у Подгорици и боли ме што је мој народ једини народ у Европи који мора да се бори и за своје право да иде у богомољу, да иде у цркву у коју је ишао вековима, казао је данас министар одбране Александар Вулин пред посланицама у парламенту Србије.

"Стидим се овог времена и овог региона. Што сви ћуте на то да српски народ мора да моли или да се бори и да се отима за места где је сахрањивао своје очеве и где чува светиње које су га сачувале и учиниле баш онаквим какав јесте. Не знам зашто ћути цела Европа", рекао је Вулин обраћајући се посланицима.

Навео је да не зна зашто Европа, која је тако осетљива на сваку повреду верског права, на сваку повреду људског права, сада ћути када види да се Србима одузимају њихова вековна права.

"Боли што ЕУ, ОЕБС, све те велике и моћне организације које су настале на суштини, на поштовању људских, па и верских права, јер религија јесте људско право, зашто сада тако упорно ћуте и праве се да не виде да српски народ, једини народ у Европи мора да доказује да постоји и мора да показује и доказује и да се избори за своје право да има место где ће се молити свом Богу", казао је Вулин и додао да су Срби једини народ у Европи који је у опасности да остане без сећања, без темеља свог постојања.

Министар је рекао и да ми да ћутимо о томе не можемо.

"И ја да доживљавам на исти начин државу која то ради мом народу као што сам до сада доживљавао не могу. Не могу да прихватим да се то дешава и да се ништа не мења. Ствари се мењају. Како се одностите према Србима са којима живите тако се односите према Србији крај које живите", поручио је.

14:04 - ПРИТИСАК НА НАРОД ДА СЕ РАЗИЂУ СА БЛОКИРАНОГ ПУТА КОД БЕРАНА

Челници Центра Беране разговарали су са парохом беранским протојерејом Драганом Ристићем инсистирајући да он позове народ да се разиђе са блокиране деонице. Међутим, он је одговорио да он није позвао људе да блокирају магистралу, односно да је свако ту дошао по свом нахођењу и да може остати или отићи са пута.

Потом је вршен притисак на челнике владајуће коалиције у Беранама.

Они су одговорили да нису никога позвали на блокаду и да је свако дошао, или изостао, у складу са својим убеђењима

12:56 - ПОЛИЦИЈА У БЕРАНАМА ПРЕТИ ХАПШЕЊЕМ, ДРОН СНИМА УЧЕСНИКЕ СКУПА

Огорчени збивањима у Подгорици, где су све саобраћајнице блокиране како би се спречили протести грађана поводом доношења Закона о слободи вероисповести, грађани Берана блокирали су магистралу према Бијелом Пољу, односно према Подгорици, која води и ка Србији, али и српској покрајини Косово и Метохија.

Полиција у Беранама покушава да разбије блокаду, прети хапшењем и застрашује грађане.

Полицијски дрон снима учеснике скупа и рагистарске ознаке аутомобила у блокади.

Полицији у Беранама пристижу у помоћ припадници полиције у цивилу и униформама из Рожаја.

12:37 - МОЛЕБАН ИСПРЕД ПОЛИЦИЈСКОГ КОРДОНА

Уместо у манастиру Светог Симеон Мироточивог служен је молебан испред полицијског кордона на Булевару Светог Петра Цетињског. Претходно је дошло до разговора свештеника Предраг Шћепановића и једног од полицијски руководилаца Дарка Мађарића из Никшића.

- Можете ли нам омогућити да прођемо до манастира. Ово није политички скуп и нисте обавезни да нас спречавате у служби. Ценимо ваш посао, професионални однос који сте имали у Никшићу на Црквено-народном сабору -рекао је отац Предраг.

- Не можете даље овом трасом- одговорио је Мађарић.

Ни ауторитет епископа Будимљанско никшићкој Јоаникија није помогао.

- Чуо сам да си ти мој Никшићани. Како се презивате - питао је владика. - Мађарић- казао је кроз осмех добро опремљени полицајац.

12:14 - ЛИТИЈА КРЕНУЛА ДО МАНАСТИРА СВЕТОГ СИМЕОНА

Литија кренула од Саборног храма до манастира Светог Симеон Мироточивог.

У литији је епископ Будимљанско-никшићки. Свештеник Предраг Шћепановић позвао је вернике да иду заједно стазама светитеља.

-Нису се попови побунили, него свест народа - казао је отац Предраг.

11:56 - ГРАЂАНИ ЧЕКАЈУ БЛАГОСЛОВ ДА КРЕНУ КА ПАРЛАМЕНТУ

Испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици окупљају се верници. Огорчени одлуком Владе да се спорни закон нађе на скупштинског расправи.

Неизвесно је да ли ће протеста литија кренути ка Скупштини чији прилаз чувају јаке полицијске снаге.

Чека се благослов епископа Јоаникија да се крене ка Скупштини.

11:42 - ОГОРЧЕНИ ЗБИВАЊИМА У ПОДГОРИЦИ, БЕРАНЦИ БЛОКИРАЛИ МАГИСТРАЛУ

Огорчени збивањима у Подгорици, где су све саобраћајнице блокиранекако би се спречили протестиграђана поводом доношења Закона о слободи вероисповести, али и ''уводоном речи'' потпредседника Владе Црне Горе и министра оравде Зорана Пажина, грађани Берана, престоног града Епархије будимљанско-никшићке, одговорили су такође- блокадом.

- Блокирали смо магистралу према Бијелом Пољу, односно према Подгорици, која води и ка Србији, али и српској покрајини Косово и Метохија. Ово је одговорна репресију подгоричких власти, који шиканирају већину у Црној Гори и покушавају да нам отму светиње, понизе веру и име српско.Позивамо остале у Црној Гори да поступе као и ми и да пруже отпор силницима и тиранима- казали су грађани на месту блокаде у Беранселу.

На месту где је магистрала блокирана, за сада нема инцидената.

Полиција покушава да разговара са грађанима око прекида блокаде, али за сада нема изгледа за тако нешто.

11:18 - АМФИЛОХИЈЕ: БУДУЋНОСТ СЕ НЕ ГРАДИ НА НАСИЉУ

У Бога се надам да ће се отрезнити они који су на власти, а и сви други. Позивам да кренемо путем мира, братеске љубави и слоге - поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Остатак изјаве прочитајте ОВДЕ.

10:55 - МИЛАЧИЋ: ОКУПЉАЊЕ ИСПРЕД ХРАМА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА, ЖЕЛИМО МИРАН СКУП

Председник Праве Црне Горе, Марко Милачић, изјавио је данас да ће се, пошто је власт одлучила да блокира готово цео град, верници и грађани, који се противе усвајању предложеног закона о слободи вероисповести, најпре окупити код Храма Христовог васкрсења.

Нису, каже, желели да изазивају инциденте и сукобе са полицијом, јер желе да буду конструктивни, а све се, додао је, одвија брзо.

Након окупљања испед Храма кренуће ка згради Скупштине, а на питање како мисле да се пробију до тамо, Милачић је рекао да су већ навикли на проблеме и да ће видети.

"У сваком случају одговорићемо на то, ми смо људи који бранимо наше светиње", јасан је Милачић и додао да ће одговор бити онакав какав доликује.

Истиче да неће правити инциденте, већ да само желе да одрже миран и достојанствен скуп са којег треба да пошаљу поруку охрабрења грађанима.

Нећемо правити инциденте, желимо миран, цивилизован и достојанствен скуп.

Милачић, који каже да је целу ноћ провео испред зграде црногорског парламента, рекао је да је власт овом блокадом прибегла још једном новом слоју тортуре.

Град, истиче, никада као данас није био блокиран, затворени су сви прилази у ширем центру града и све, каже, личи на окупацију.

"То је дакле невиђено, довели су и коњицу, веики број полицајаца пристиже из свих градова Црне Горе, као да је реч о окупацији, као да ми окупирао Црну Гора. Управо они то раде. Ми смо дошли овде да одбранимо Црну Гору, а не да је окупирамо", рекао је Милачић.