Скопље од сталног дописника „Новости“


Влада Републике Северне Македоније (РСМ) у уторак је усвојила предложено законско решење ресорног Министарства правде којим се одлуке о лустрацији спроведене у периоду претходне власти проглашавају ништавним са свим правним последицама.


По сили предложеног законског решења Владе премијера Зорана Заева, потиру се и поништавају сви правни акти, дејства, мере и правне последице поступака у процесу лустрација, спроведених од стране бивше Комисије за верификацију чињеница.


Поменутим законом, како се прецизира у саопштењу, „исправља се једна дугогодишња неправда учињена лицима која су била жртве поступка пред Комисијом за верификацију чињеница и другим надлежним органима, о којима је јавноста била упозната и преко случајева наручених лустрација, спомињаних у објављеним телефонским разговорима“.


Из Министарства правде је потврђено да применом поменутог законског решења, у потпуности постају ништавне све правне последице произведене правним актима Комисије за лустрацију.


Прочитајте још: Без лустрације тешко до Европе


Оштећени одлукама и актима лустрације, саопштено је, имају право надокнаде штете тужбама „пред надлежним судом против Републике Северне Македоније“, сагласно одредбама Закона о облигационим односима, у року од 60 дана, од дана ступања на снагу овог законског решења.


Ова Влада наставља да исправља неправде! Наручени процеси такозване лустрације остаће само лоша меморија из времена режима, огласио је на свом фб профилу премијер Заев.