Молимо све посланике, нарочито опозиционе да не учествују у расправи и изгласавању оваквог дискриминаторног и неуставног Закона. Очекујемо и од посланика који припадају Римокатоличкој Цркви и Исламској јерској Заједници да не дају легитимитет и не подрже овај Предлог закона јер својим учествовањем подржаће ускраћивање Православној цркви – најбројнијој верској заједници у Црној Гори оних права које имају њихове верске заједнице које су оствариле кроз потписивање уговора Владе Црне Горе са Ватиканом, Исламском Вјерском Заједницом и Јеврејском Заједницом. Још једном апелујемо да овако осетљив и комплексан Закон мора бити усаглашен са савременим међународним европским законима који гарантују право на приватну и колективну својину свима па и Црквама и верским заједницама.

Ово је у понедељак касно поподне саопштио митрополит црногоорско-приморски, уз напомену да ће Црква сагласно Уставу Црне Горе и законима међународне заједнице преузети све законске мјере за очување свог континуитета, идентитета и својих вековних права како би спречила примјену марксистичко-стаљинистичког законодавства на коме се очевидно заснива овај Предлог закона.

Стара латинска пословица Vox populi – Vox Dei(глас народа – глас Божији) потврдила се и ових дана у никшићком Храму Светог Василија Острошког, поред његовог Светог Ћивота. Глас народа је показао верност завјештању Светог Василија, Светог Петра, Краља Николе и осталих владара који су кроз историју прилагали и остављали своја добра Цркви Православној и верном народу. Тај глас народа Божијег ће Православна црква 24. децембра на челу са својим епископима, свим свештенством и монаштвом посведочити и пред Скупштином Црне Горе где ће још једном бити прочитана Световасилијевска порука. Овим чином желимо да позовемо народне посланике да и они испоштуји глас народа, каже се у поруци митрополита Амфилохија, објављеној на званичном сајту Митрополије, уз напомену да ће се он са епсикопима и свештенством посебно обратити члановима Законодавног одбора да сагласно Уставу Црне Горе, сагласно законима који владају у модерним европским државама, сагласно целовитости препорука Венецијанске комисије, донесе одлуку којом ће предложени Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница бити повучен из скупштинске процедуре чиме би се створили услови да се припреми нови који би укључивао: да у самом називу Закона врати Цркви своје име а не да као у предложеном Закону Цркву лишава јековног имена и њеног идентитета, потом ''законске одредбе којим би се омогућио повраћај имовине коју је безбожна, антицрквена, комунистичка власт отела и опљачкала од Цркве, сагласно закону који је још 2000. године усвојила Скупштина Црне Горе, а затим га и поништила, али и да се испоштује вековни континуитет традиционалних цркава и верских заједница у Црној Гори''.

Ово су само неки од разлога због којих би овај Предлог закона морао бити повучен како би се припремио нови кроз инклузиван, институционалан и транспарентан дијалог који је у припреми овог изостао, саопштио је митрополит црногорско-приморски, др Амфиилохије.