Истополни брачни пар из Хрватске, Иво Шегота и Младен Кожић, могао би да испише историју Балкана, пошто су након жалбе коју су поднели и битке коју воде још од 2017. године, коначно добили могућност да постану родитељи, односно, да усвоје дете, пошто им је Уставни суд Хрватске својом одлуком то омогућио.

Шегота и Козић су међу првима склопили животно партнерство 2015. године, чим је то закон омогућио. Ипак, у жељи да постану родитељи, имали су доста проблема, због чега су ангажовали адвоката и водили битку за родитељство на суду.

- Одлука суда је облигаторна и жалба није допуштена, тако да је ова пресуда коначна. Писано образложење још није стигло, али, како је речено током објаве, суд је прихватио нашу аргументацију из тужбе, темељену на хрватским прописима и Европској конвенцији о људским правима, те је наложио надлежнима доношење нове одлуке у складу с пресудом. Верујемо да ће надлежни поштовати судску одлуку - истиче адвокатица Сања Безбрадица Јелавић, која заступа Иву Шеготу и Младена Кожића у изјави за Јутарњи Лист.

Шегота и Кожић су у својој изјави навели како је ова одлука њихов најбољи поклон за Божић, те и да је на овај начин испуњена њихова највећа жеља - да постану родитељи.

- Пресрећни смо. Како смо рекли и судијии, ово је божићни поклон каквом се нисмо надали. Дуго смо жељели бити родитељи. Стога смо, убрзо након венчања, поднели захтев надлежном центру за социјалну заштиту да постанемо потенцијални усвојитељи , али одмах смо одбијени, због чега смо такође покренули судски поступак на Управном суду, који још траје. Пуно смо о томе размишљали. Свесни смо да је то привремена, а не трајна одлука о усвајању и да хранитељи нису усвојитељи, али закључили смо да би и та опција била остварење наших снова - навео је Иво Шегота у интервјуу за Јутанрји.


Како су навели, не желе да се задрже на једном детету, већ би волели да одгајају више деце. Управо због тога, они су од 2017. године ишли на разговоре у Центар за социјални рад у Загребу, где су пролазили кроз разне разговоре и тестове.

Током неопходне процене и тестирања су им рекли да у Загребу недостаје породица која желе да постану хранитељи и да многи немају услове да у дом приме више деце, због чега су центру присиљени да раздвајају биолошку браћу и сестре.

- Лепо су нас примили, посебно психолог и социјална радница која нам је рекла да је срећна, јер смо заинтересовани да у кућу примимо двоје, троје деце - рекао је Кожић за Јутарње вијести.

Иако су испрва поново одбијени, две и по године касније суд у Хрватској пресудио је у њихову корист.