ПРЕДСТАВЉАЈУЋИ се бирачима који ће у недељу изабрати првог човека Хрватске, кандидати за председника добар део минутаже потрошили су на ставове о Србији запретивши да нашој земљи неће допустити да уђе у Европску унију!


Утркивање ко ће бити строжи према комшијама, а које прати целу изборну кампању, кулминирало је прексиноћ на хрватској државној телевизији када су нам председница Колинда Грабар Китаровић, али и они који имају највише шанси да је смене са места прве даме, поручили да ће нас саплитати на свакој станици ка ЕУ, а чак и предложили да се о пријему Србије у "клуб 28" пита хрватски народ на референдуму?! Ко год да победи, имаће прилику да већ од 1. јануара 2020. спроведе замисли у дело, јер Хрватска тада преузима председавање ЕУ.

Прочитајте још: Китаровић се кити туђим перјем: Јосиповић поручује да је корупција у СОА и ВСОА откривена у његовом мадату

Док је Колинда Грабар Китаровић поручила да ће тражити да се реши питање несталих, пре уласка Србије у ЕУ, а певач Мирослав Шкоро да комшијама треба поставити услов да плате одштету Хрватима, бивши премијер Зоран Милановић је био нешто милостивији, рекавши да "не би кочио Србију, али једно су Срби, а друго Вучић". Редитељ Дарио Јуричан радо би нам отворио бриселска врата, али зато што је "Европска унија робно-новчани савез и тамо се краде, па је Хрватски интерес да Србија и БиХ уђу у ЕУ".

Председник Александар Вучић рекао је да дебата није била нимало охрабрујућа и да су се два од шест основних питања за кандидате тицала Срба, Србије и ћирилице.

Прочитајте још: Шкоро наставља да провоцира: Помиловање Мерчепа би било хумано

- Хтео сам то да видим професионално и могао бих да вам кажем кога видим у другом кругу, а кога као победника. Али, ако бих то рекао, другима бих омогућио да се приближе. То је било толико очигледно. У Србији би у 60 питања која би евентуално била постављена, можда једно и то уопштено, било о ситуацији у региону, а о Хрватској посебно ниједно. То много добро и лепо говори о Србији.

Како је навео: "Хрватска је у економском смислу испред Србије, али се полако приближавамо, па бисмо у деценији која долази могли сасвим да им се приближимо".

Најистакнутији представници српских странака у Хрватској, који нису подржали ниједног кандидата, након телевизијске дебате, нису желели конкретно да коментаришу поједине иступе, уз поруку "нећемо се мешати".

- Али, да није било Срба у Хрватској и Србије, била би то досадна кампања - поручили су за наш лист.

АП/Virginia Mayo

Прогнозери су после дебате највише шанси дали Китаревићевој, Милановићу и Шкору, али је главни утисак да би она прошла бледо, да није било питања о Србима и Србији. Осим тога, питали су их шта за њих значи Тито, а шта Фрањо Туђман. Грабар Китаровићева, која је бисту председника СФРЈ избацила са Пантовчака, признала је да је одиграо позитивну улогу у антифашизму.

ЋИРИЛИЦА КАО ПРОВОКАЦИЈА

ОСИМ питања о европском путу Србије, кандидати су одговарали и на питање треба ли у Вуковару поставити и табле са ћириличким натписима. Колинда Грабар Китаровић је питала зашто се форсира ћирилица, пре задовољења правде и додала да прво треба решити кажњавање ратних злочинаца, па онда говорити о ћирилици. Шкоро је навео да становници Вуковара о томе морају да одлуче. Милановић је истакао да је ово "идеалан терен за трговце мржњом и да је то, пре свега, питање закона и владавине права". Ђапић је ћирилицу назвао провокацијом која траје годинама и најавио да ће тај проблем решити промена Устава.

ГЛАСАЊЕ У БЕОГРАДУ И СУБОТИЦИ

НА изборима ће у дипломатско-конзуларним представништвима у Београду и Суботици моћи да гласају и хрватски држављани који живе у Србији. Наша земља је једна од 47 у којима ће Хрвати изван матице моћи да остваре своје бирачко право.