У НАСЕЉУ у околини Запрешића у којем сестре Љиљана З. (57) и Јасенка З. (54) имају фирму за производњу бетонске галантерије, вест да су биле ухваћене, јер су наводно, жену (45) држале као роба главна је тема.

О сестрама мештани не знају много. Кажу да су преузеле компанију од оца, те да у близини има још једна која се бави производњом бетонске галантерије, а која је у власништву њихових рођака.

Прочитајте још: Бугарка продала ћерку за 100 евра другој жени, а она ју је одвела у Немачку, онда је настао нови пакао

- Знале су да се хвале родбини да им посао добро иде, да добро зарађују, да имају куварицу, која им кува код куће у Загребу и у фирми. Чак су причале да за њиховог оца посебно припрема храну. Тврдиле су да је за њега морала кува све лагано јер је болестан и мора да пази. Сви смо се чудили како имају за све то, али сад је јасно како - кажу саговорници, од којих нико не познаје несрећницу која је за сестре радила нон-стоп практично без плате.

Причају и да Љиљана З. не вози сама него има “возача”, односно, кажу, увек је неки мушкарац вози около. Чули су и за приче да је на сину радника с којим је била у вези наводно гасила опушке.

Прочитајте још: Била је отета и продата са 14 година као сексуална робиња: Девојка се, после свега, суочила са својим мучитељем (ВИДЕО)

- Сећам се да је пре 15-ак година била велика афера јер је на дечаку једног свог радника с којим је била у вези гасила пикавце. Злостављала је то дете, али извукла се на психу - рекао је један мештанин за Јутарњи.

Како се сазнаје од мештана, наводно су повреде на дечаку приметили у школи коју је похађао. Потом су то и пријавили надлежним службама.

Не знамо шта је даље било, причају мештани. Питање је да ли је пријаве било и шта се с њом догодило јер, незванично се сазнаје, ниједна од сестра нема ништа у казненој евиденцији, односно досад нису осуђиване. Сестре, кажу, не живе у месту у којем имају пријављену фирму него у Загребу.

ПРЕДАВАЛА ИМ ПЛАТУ

Подсетимо, осумњичене сестре су жену запослиле у свом трговачком друштву, које се бави производњом бетонске галантерије. Кад би добила плату, морала је одлазити с њима у банке на подручју Загреба и Запрешића и да им преда већи део. Јасенка З. остављала јој је тек минималан износ, који није био довољан за основне животне потребе.

Морала је и у њиховој кући обављати кућевне послове, у радне дане, викендима и праницима од јутра до касно увече, без годишњих одмора и слободних дана.

Љиљана З. присиљавала ју је, сумња се, да на послу остаје и до 23 сата, а некад и дуже, уз минималне количине хране. Одузеле су јој телефон и забранила контакте с породицом.

Уза све то блокирале су, а да жртва то није знала, могућност успостављања позива с члановима породице, док се незванично сазнаје како жртва има две кћери.

МОРАЛА ДА РАДИ И ПОВРЕЂЕНА


Током адаптације жртвине поодичне куће, која је почела без њене сугласности, Љиљана З. изнела је жртвину лекарску документацију. Током јула 2019, навела је загребачка полиција, 45-годишњакиња се на послу повредила, те јој је Љиљана З. забранила да у болници каже да се несрећа догодила на њеном радном месту.

Након изласка из болнице, супротно препоруци лекара да строго мирује, већ након три дана радила је те обављала све потребне послове.

Четворогодишњи пакао завршио се у четвртак. Након што ју је Љиљана З. извређала и физички напала, оштећена је одлучила да затражи помоћ полиције.

Она је спровела криминално истраживање и зауставила вишегодишње искоришћавање жртве. Сестре осумњичене да су од августа 2015. па до децембра 2019. обманом и злоупотребом положаја жену запослиле с циљем да је финансијски искористе и израбе као радну снаге - на слободи су. Не смеју се приближавати оштећеној и контактирати с њом нити одлазити у место у којем се налази некретнина оштећене. Осим тога морају се јављати полицији.

(24sata.hr)