Скандалозна изјава председничког кандидата у Хрватској: Помиловао бих Мерчепа

Ј. КЕРБЛЕР

17. 12. 2019. у 13:14

Скандалозна изјава председничког кандидата у Хрватској: Помиловао бих Мерчепа

Фото: Танјуг/ HINA-MILJENKO KLEPAC

Председнички кандидат, Мирослав Шкоро, изјавио је да би помиловао осуђеног ратног злочинца Томислава Мерчепа

ЗАГРЕБ-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

НА само четири дана пред председничке изборе у Хрватској, један од најозбиљнијих кандидата за то место, певач Мирослав Шкоро, огласио се скандалозном изјавом да би помиловао, ако постане председник, ратног злочинца Томислава Мерчепа чија је јединица убила чланове породице Зец у Загребу, између осталог и 12-годишњу кћерку Александру.

Шкоро је гостовао у емисији винковачке телевизије "Демократија", која је иначе полигон за најекстремније десне ставове и замерио је садашњој председници да није помиловала ниједног бранитеља.

- Као председник нећу поновити те грешке и помиловаћу хрватске бранитеље - казао је Шкоро, а на директно питање да ли и Мерчепа, одговорио је: "Па мене питају шта мислим о томе, да ли бих ли помиловао Томислава Мерчепа, ево одговора: бих!"

Мерчеп и даље служи казну након суђења због бројних ратних злочина, а треба подсетити да га је Колинда Грабар Китаровић позвала на своју инаугурацију када је постала председница. Осуђен је 2016. на пет година и шест месеци затвора јер је у току судског процеса установљено да је крив за убиства 43 особе које су ликвидирали припадници јединице којом је командовао. Касније му је казна повећана на седам година затвора, али и поред тога готово свако лето проведе о државном трошку у бањи.

Суд је утврдио да је Мерчеп знао за убиства у Пакрачкој Пољани, а није предузео ништа да их спречи. Звали су га господаром живота и смрти од Вуковара, преко Загреба до Пакрачке пољане. Његове јединице су биле познате по суровости и злочинима, па је остало запамћено сведочење Мире Бајрамовића, који је на суду признао да је сам убио 72 људи.

Најсуровије је била ликвидација целе породице Зец која се одиграла у ноћи између 7. и 8. децембра 1991. године. За то убиство никада нико није одговарао, јер су убице избегле казну због "процедуралних грешака".

Припадници Мерчепових ескадрона смрти дали су стравичне исказе који су потврдили свирепа мучења српских цивила, уништавање имовине, сурова убиства. Неки су исказе повукли, а већина је остала код тврдњи да је Мерчеп све знао и командовао својим људима све време.

Томислав Мерчеп Фото АП

Тако су откривени језиви детаљи мучења заробљених Срба којима су мерчеповци, како су се називали, гурали електричне жице у утробу, а остало је сведочанство убица о ликвидацији Михајла и Марије Зец, те 12-годишње Александре која је гледала како јој убијају мајку, да би затим и њу убили.

Певач Мирослав Шкоро, који је у кампањи најавио да ће "прекопати Јасеновац", тако иде све даље у својим изјавама не би ли стекао симпатије крајње десног бирачког тела.

Након што се појавила прича о српском пореклу његове супруге, која је иначе Американка, Шкоро је замерио да му се броје крвна зрнца.

Убијени чланови породице Зец

ПОСЛЕДЊИ МЕЂУ ФАВОРИТИМА

ПОСЛЕДЊЕ анкете уочи недељног гласања показују да Мирослав Шкоро неће засести на Пантовчаку, јер заостаје за Колиндом Грабар Китаровић и Зораном Милановићем. Ипак, аналитичари кажу да су ово најнеизвеснији избори до сада и да је у таквим околностима све могуће јер је разлика између прва три кандидата ипак мала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације