ВЛАДА Црне Горе покушава да донесе закон о слободи вероисповести који је усмерен против цркве која је основала Црну Гору и себе уградила у темеље државе. Намера тог закона је злокобна - да се још једном опљачка црквена имовина. Закон је удар на нашу веру!

Ово су јуче поручули на конференцији за новинаре митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, поводом догађаја везаних за спорни закон о коме ће одлучивати посланици владајуће већине у парламенту три дана након одржавања црквено-народног сабора у Никшићу 21. децембра. На Сабор ће бити донете мошти Светог Василија Острошког. Тензије у Црној Гори су подигнуте, црквени великодостојници и верници забринути, док власт оцењује да је закон "европски и демократски".

- У Црној Гори нам недостаје светопетровског и световасилијевског заједништва. Тај раскол дубински након Другог светског рата наставља и ова власт. Ти расколи сада постају закони - казао је митрополит Амфилохије.

Поручио је да ће Црква учествовати у поступцима утврђивања црквене имовине на суду.

ПАПА У ЦРНОЈ ГОРИ Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања потврдио је на састанку са црногорским премијером Душком Марковићем да долази у Црну Гору идуће године, саопштили су из Владе, оцењујући да ће ова посета имати историјски значај. Марковић је разговарао и са државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином. - Света столица се не меша у унутрашње ствари Црне Горе, али подржава доношење закона којим ће се у складу са цивилизацијским принципима уредити питања верских слобода и односа државе и верских заједница - казао је Паролини.

- Овде је то на Управном суду, а у нормалним државама питање имовине је на Основном суду. Нека ми нађу један једини документ (о објекту) из времена краља Николе који је припадао држави. Само једна болничка капела на Цетињу припадала је држави! Бока и хиљаде храмова у њој 1918. нису припадали Црној Гори. Шта да се ради са њима? - упитао је Амфилохије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Митрополит црногорско-приморски: Само цркву још нису опљачкали

Митрополит је додао да би једна секуларна држава хтела да се понаша према цркви како се ни крштена Црна Гора књаза Николе није понашала.

- Доносити закон да храмови грађени до 1918. припадну секуларној држави, то је нешто несхватљиво и неприхватљиво у савременој Европи - казао је Амфилохије. - Прво треба извршити реституцију онога што су комунисти отели од цркве. Велики део црквене имовине и других храмова данас се приватизује. Треба да се врати оно што је одузето, па да се донесе један нормалан, европски закон. Овај закон не назива цркву - црквом! Ово није верска заједница, него црква. Ми то име имамо две хиљаде година. Прво што тражимо је да нам се у закону врати име.

ПРИЛИКА ЗА ПОМИРЕЊЕ Црквено-народни сабор, који ће се 21. децембра одржати у Никшићу око моштију Светог Василија Острошког, прилика је за државу Црну Гору да отпочне процес помирења и да се наситимо заједништва и љубави, како Божије, тако и међусобне - поручили су митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије казао је да је намера Закона о слободи вероисповести злокобна и да се још једном жели опљачкати црквена имовина.

- Предложени закон је удар на нашу веру и да се вера понизи. Не можемо дозволити да нам се отима и да будемо дискриминисани. Да нам отима онај који се представља као демократа - казао је Јоаникије, позивајући све стране на дијалог. - Не боримо се ми против власти, него против безакоња. Верујемо да је дошло до тешких неспоразума међу нама, што није добро.НАША ЦРКВА НИЈЕ УЉЕЗ

Власт у Црној Гори је склопила темељни уговор са Римокатоличком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом, а СПЦ је игнорисана. Покушавају да нас представе као уљезе јер се зовемо Српска црква. Ниједна нова верска заједница која се формира не може да угрожава постојећу цркву и да одузима њену имовину и храмове - казао је митрополит Амфилохије. - Да би црква била аутокефална прво мора бити црква. Ово ("ЦПЦ") јесте племенско-партијска организација и неприхватљиво је да такве организације постоје у Европи.