Одлука о кредитима у швајцарцима у року од 90 дана

NovostiOnline

14. 12. 2019. у 13:26

Одлука о кредитима у швајцарцима у року од 90 дана

Depositphotos

Врховни суд Републике Хрватске објавио је да ће у року од 90 дана донети одлуку о кредитима о швајцарским францима
Врховни суд Републике Хрватске објавио је да ће у року од 90 дана донети одлуку о кредитима о швајцарским францима.

Како је објављено, биће донета одлука о томе могу ли корисници кредита у швајцарским францима који су кредите конвертовали у евро од банака тражити поврат преплаћених камата у раздобљу до конверзије кредита.

Врховни суд одговориће на питање Општинског суда у Пазину које гласи "Је ли споразум о конверзији склопљен на основи Закона о измени и допунама Закона о потрошачким кредитима непостојећи или ништаван у случају када су ништавне одредбе основног уговора о кредиту о промењивој каматној стопи и валутној клаузули".

Тиме би се успоставили темељи за јединствену примену права приликом решавања овог питања које је Врховни суд оценио важним обзиром на то да је покренут или се очекује да ће у кратком раздобљу бити покренут велики број сличних поступака пред првостепеним судовима, преноси Банкар.

Након што Врховни суд донесе решење, сви нижи судови у настављеним поступцима везани су тим правним схватањем, истиче се у саопштењу Врховног суда. Реч је о такозваној прескакајућој ревизији, пракси која се примењује и у другим европски државама, која омогућује првостепеним судовима да брже и лакше донесу своје одлуке на темељу претходно донесеног правног тумачења Врховног суда.

То значи да нижи судови више неће моћи доносити различите одлуке у случајевима у којима корисници кредита који су конвертовали кредите траже поврат камата за раздобље пре конверзије. Тако ће се повећати павна сигурност те омогућити право на суђење у разумном року уз мање трошкове поступка, а врховни суд ће се растеретити јер више неће бити потребе за уједначавањем различите судске праксе судова нижег степена, закључује се у саопштењу.

Врховни суд је одмах након доношења објавио решење на е-огласној табли судова. Првостепени судови у својим поступцима могу одредити њихове прекиде, а странке могу у року од 45 дана поднети приговоре о решењу наведеног питања.

Пресудом Врховног суда по изванредној ревизији из априла ове године утврђено је да корисници кредита у швајцарским францима који су кредите према Закону о потрошачком кредитирању из 2015. конвертовали у евро имају право тужити банке и тражити право на поврат камате.

Врховни суд је том пресудом недвосмислено утврдио како је погрешан закључак нижестепених судова да потрошач нема правни интерес да захтева и утврђује ништавост због тога што је склопио додатак уговора којим су измењене одредбе уговора.


Б92.нет

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације