Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да је направљен корак уназад када је реч о напорима у борби против морбила, а према објављеним подацима, Босна и Херцеговина се по броју оболелих у овој годину нашла у рангу с афричким земљама.

Заводи за јавно здравство и здравствене институције у БиХ припремају се на нови талас због предстојеће сезоне грипа и вируса, када се и повећао број оболелих од морбила. У прошлој години на подручју БиХ регистровано је више од 1.400 оболелих, пренео је портал Клиx.ба.

У Федерацији, али и неким деловима Републике Српске, била је прогласшена и епидемија морбила. Само на подручју ФБиХ до сада је забележен 1.331 случај оболелих од малих богиња, а два су смртна случаја.

Међу оболелим од морбила, 64 посто случајева биле су особе млађе од 10 година. Из Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ казали су да је, с обзиром на вакцинални статус, 99 посто оболелих било невакцинисано или непотпуно вакцинисано.

Случајеви малих богиња регистровани су у свим кантонима Федерације БиХ, а највисе у Кантону Сарајево (65 одсто) и Средњобосанском кантону (22 посто).

Према подацима Свјетске здравствене организације, до 5. новембра ове године у 187 земаља чланица пријављено је више од 413.000 оболелих.

Прочитајте још - У Сарајеву епидемија морбила, зараза се појавила и у РС

Најгора ситуација је у Конгу где је забележено више од 250.000 сумњивих случајева и више од 5.000 смртних слуцајева повезаних с морбилама. Нови случајеви се бележе и у другим африцким земљама из седмице у седмицу.

Босна и Херцеговина се по броју оболелих нашла "раме уз раме" с афришким земљама, Грузијом, Украјином, Казахстаном, Индијом, као и појединим земљама Латинске Америке у којима је забележено 50 случајева на милион становника.

Светска здравствена организација апеловала је на све државе да осигурају висок степен вакцинације против морбила, да понуде вакцинацију особама које немају доказ о имунизацији, јачају епидемиолошки надзор за случајеве температуре с осипом како би спречили епидемију, осигурају да се сви узорци крви особа за које се сумња да су заражене анализирају у року од пет дана. СЗО је такође позвала да све државе буду спремне за брзи одговор на увезене случајеве морбила како би спречили сирење, препознају компликације на време и понуде адекватан третман како би спречили смртне случајеве те да деци с оспицама у исхрану уврсте А витамин како би смањили компликације и смртност. Наглашавају и да је потребно осигурати и то да медицинско особље буде вакцинисано.