ЗА деценију рада Инвестиционо - развојни фонд пласирао је милијарду евра. Само у последње три године 600 милиона, саопштено је на обележавању јубилеја ове институције. Истакнуто је да је на тај начин отворено и сачувано 16.000 радних места. Најављени су и нови програми, али и опредељење Владе да буде, како је рекао премијер Душко Марковић, још снажнија подршка Фонду зарад снажнијег економског раста и развоја.

Подршка туризму 300 милиона евра. Пољопривреди 180 милиона. Толико и за производне делатности. Кредитне линије и за младе, жене и почетнике у бизнису. И то је само део новца које је Фонд определио за подршку бројних пројеката у минулој деценији рада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови јак земљотрес код Крита

- То је прва милијарда која је обезбедила раст и развој црногорске економије. Осим тога, отворили смо и сачували 16.000 радних места - поручио је Зоран Вукчевић, председник Одбора директора ИРФ-а.

Један од кључних услова да се добије зајам од Фонда је да потенцијални корисник нема неизмирених обавеза према држави, односно измирене порезе и доприносе.

- Имао сам дуг према држави. Када су ми рекли како могу добити повољан кредит за развој предузећа, али и након посете немачке делегације која је објаснила колико је важно плаћати обавезе, сва заостала дуговања сам измирио - испричао је Кадил Курти, један од корисника кредита Инвестиционо-развојног фонда. - Данас у сарадњи са ИРФ имам модерну производњу, савремене машине, нове погоне у Улцињу.


Производња на домаћинству Јовића


Новац за подстицај привреде Фонд обезбеђује из кредитних аранжмана са Европском инвестиционом, али и Банком за развој, те Банком Савета Европе. Подршку је у минулом периоду дала и Влада - 100 милиона евра.

- У Влади ћете имати снажну и посвећену подршку не само кроз стратешке и развојне политике, већ и кроз напор да јавна управа буде ефикасан сервис за грађане и привреду - поручио је премијер Душко Марковић.


Месни производи са Цетиња

ДОНАЦИЈА


ПОВОДОМ десет година рада ИРФ донирао је по 10.000 евра Фондацији "Буди хуман", предшколској установи "Душа Басакић" из Бијелог Поља и фудбалском клубу Брезница из Пљеваља.