ЦРНУ Гору годишње у просеку уздрма неколико стотина земљотреса јачине изнад 1,7 степени Рихтерове скале. Иако је сеизмичка активност веома значајна, она на сву срећу није екстремна. Последњи земљотрес који је уздрмао комшије у Драчу, добро је заљуљао Црну Гору и отворио многа питања па и оно најтеже - може ли се поновити катастрофална 1979. година?

Последњих неколико година подручје на ком се налази Црна Гора погодило је неколико земљотреса средње јачине и велики број мањих, што је, како оцењују стручњаци, добро "јер су они вентил којим се прикупљена енергија празни". Како се одбранити и како сачувати оно што људи граде на земљи? Колико је безбедна инфраструктура Електропривреде Црне Горе у случају разорног земљотреса? Да ли су на сигурном школе, болнице, стамбене зграде?

- Нови објекти у систему подводног енергетског кабла који почиње на Јазу код Будве, лоцирани су у изразито сеизмички активном подручју - каже, за "Новости", др Бранислав Главатовић, дугогодишњи директор Сеизмолошког завода Црне Горе. - Сагласно најновијим прогнозним картама сеизмичког хазарда, при дејству будућих снажних земљотреса могу произвести осцилације тла до максималних вредности од 35 одсто убрзања силе теже, што одговара интензитету земљотреса од девет јединица Меркалијеве скале.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Привреда у плусу 3,8 одсто: БДП Србије ће да премаши очекивани план?

То су потресања на којима само посебно сеизмички пројектовани објекти могу да остану без значајних оштећења. Слична сеизмичка ситуација обухвата цело црногорско приморје, истиче Главатовић.


ПРОПИСИ СТИЖУ ДОГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕ се да почетком наредне године у Црној Гори ступи на снагу нова класа прописа - тзв. еурокодови, од којих је посебно "еурокод 8" у целости посвећен дејству земљотреса на конструкцију, односно пројектовању објеката у сеизмичким подручјима. Поштовање прописа води пројектовању и конструкцији објеката отпорних на штетно дејство земљотреса.

Када се од приморја крене ка централном делу, сеизмички услови постају повољнији. За објекте Електропривреде у рејону зетско-бјелопавличке равнице (као што је ХЕ "Перућица" и бројне велике трафостанице), максималне сеизмичке силе, изражене преко убрзања, своде се на очекиване интензитете - осам јединица Меркалијеве скале.

- За објекте ЕПЦГ на крајњем северу (ХЕ "Пива") реално је очекивати максимална дејства земљотреса која се мере са седам степени Меркалијеве скале. У доба изградње бране на реци Пиви (почетком седамдесетих година прошлог века), тек су стварани сеизмички прописи, посебно за хидротехничке објекте - истиче наш саговорник. - Према изјави њеног главног пројектанта, брана "Мратиње" је пројектована на девет степени Меркалијеве скале, иако природно окружење, као што смо већ нагласили - не би требало да произведе јаче земљотресе од седам степени.

Објекти ЕПЦГ који су смештени у околини Никшића (бране на језерима Слано, Крупац, Вртац, канали...) изложени су сеизмичкој опасности од седам јединица Меркалијеве скале, додаје Главатовић.


ЈУРЕ ПРОФИТ, НЕ МАРЕ ЗА ПОТРЕСЕ

У СТАЛНОЈ трци инвеститора за остваривање великих профита посебно на приморју, без адекватне контроле надлежних инспекцијских служби, посебно надзора у изградњи, апсолутно је сигурно да постоји значајан број изграђених објеката, као и оних у изградњи, који неће бити кадри да без већих оштећења издрже будуће снажне земљотресе, каже др Бранислав Главатовић.