ПРИЧА из 1997. године, када се догодила, због монструозности је шокирала све који су је чули. Посебно због тога што је злочин починио лекар који је био познат у целом том крају. Злочин се десио у септембру 1997, а починио га је тадашњи директор Дома здравља у Лопарама Драгомир Керовић. У то време је био и посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Он је отео трудну жену с којом је био у ванбрачној вези, насилно је успавао и урадио јој абортус, а потом је оставио, дословно, у “недођији” да се сналази како уме.

Пошто се у близини налазила касарна, девојку која је тада имала 27 година пронашли су војници и спасили јој живот.

Ту би се цела прича и завршила да није било притиска женских невладиних и међународних организација. Процес Керовићу трајао је годинама. “Босански доктор Менгеле“, како су га тада медији прозвали, осуђен је тек 2004, на четири и по године затвора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Описао стотине убистава до детаља, онда истражитељи откривају нешто шокантно: Запањујући случај серијског убице

Одлежао је робију, а потом се без проблема вратио у професију и у политику, али и у рубрике црне хронике. Изазвао је две саобраћајне несреће у којима је један човек погинуо, а један остао инвалид. Затим је 2015. оборио пешака на пешачком прелазу у Лопарама и то покушао да прикрије.

Међутим, вратимо се случају несрећне девојке. Почетком рата са породицом из Тузле одлази у Бијељину, да би по његовом завршетку дошла у Лопаре гдје је радила као конобарица. Ту упознаје Керовића, тада веома утицајну личност у том крају, те с њим ступа у ванбрачну везу у којој остаје у другом стању.

Керовић, који је имао супругу и ДEЦу, тражи од девојке да абортира, што она одбија након чега јој се живот претвара у пакао. У септембру 1997. године Керовић, са тројицом помагача обучених у полицијске униформе, отима дјевојку и одвози у Дом здравља у Лопарама. Девојка, која је тада била у седмом месецу трудноће, је отета из куће у Бијељини где је живела са родитељима.

Када су стигли у Лопаре под окриљем ноћи су ушли у Дом здравља. Тамо је Керовић, који иначе по струци није гинеколог, девојку насилно успавао и фактички убио дете које је сукоро требало дасе роди. После тога девојку су из аутомобила избацили на једној ливади у селу Љељенча надомак Бијељине.

Своје помагаче наградио је са 500 немачких марака, што су то они касније пред судом и признали. А помагачи су му били Милан Миловановић и Радослав Поповић. Њих двојицу је Керовићу препоручио Живан Илић из Брчког, те су сва тројица осуђени.

Миловановић и Поповић су осуђени на по три године затвора, док је Илић осуђен на једну.

Делом је овај случај прекривен и велом мистерије због неразјашњене смрти младића Милана Ковачевића у поросторијама Дома здравља. Он је пронађен у гаражи, где се наводно закључао, упалио мотор аутомобила и угушио се. Био је запослен у Дому здравља као возач.

Ковачевић је био Керовићев рођак који му је пре извршења злочина дао полицијску моторолу. Управо је та моторола била једна од кључних доказа у случају против Керовића и његових помагача.

Да је смрт Ковачевића сумњива тврди и Братислав Здравковић, бивши полицајац, а данас приватни детектив.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Женама противправно прекидају трудноћу, а породиље због њихових грешака умиру: Лекари настављају да раде и после пропуста и смрти пацијената

С тим се младићем десило оно што иначе дешава свима онима који много причају. Птичице које певуше истину завршавају у затвореном кавезу без ваздуха - сликовит је Здравковић.

Многи о злочину над девојком и смрти Ковачевића ни данас не воле да говоре. Иако је прошло од тога више од двадесет година. То потврђује Ристо Радић, пензионисани начелник и командир ПУ Лопаре.

Много њих страхује од Керовића. Мало је људи који би му се супротставили. Познајем људе који о овоме знају колико и ја, неко мање неко више, али нису били спремни да то кажу - тврди Радић.

Након монструозног злочина који је учинио, Керовићу није ни на један дан одузета лекарска лиценца. Вратио се у Дом здравља Лопаре и ту радио све до ове године када је, по новој систематизацији, добио отказ као технолошки вишак. Према нашим сазнањима, девојка коју је отео сада живи у Америци где је засновала породицу.

Често је мењао и странке. Био је члан СДС-а када је ушао у политику, 2016. је као кандидат Српске народне странке победио на локалним изборима и постао одборник у СО Лопаре. Да би данас, како тврде упућени, био штићеник локалног СНСД.

Иако без једног ока, које је изгубио у сумњивим околностима, често на друштвеним страницама објављује фотографије и снимке својих брзих вожњи по путевима у БиХ.Аутор: Фокус.ба