Лидер СНСД-а и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у петак је, након седнице Извршног комитета ове странке, поручио да треба убрзати формирање Савета министара БиХ и изразио уверење да он може бити формиран до 24. децембра, а најкасније до краја ове године.

- У овом тренутку је све јасно и бошњачка структура је дефинисала своја имена и они су познати председавајућем Савета министара БиХ, а то урадили и српска и хрватска репрезентација. Већ у понедељак или уторак ће се затражити провере. Тиме ће се сворити услови за седницу Заједничке комисије. Вјерујемо да се све може десити до 24., а сигурно до краја године – рекао је Додик.

Коментаришући “раскол” у ДНС-у, СНСД-овом коалиционом партнер, око њиховог кандидата за место министра за људска права и избеглице БиХ из реда осталих, Додик је казао да у тој странци очигледно постоје турбуленције.

ДНС је на страначким органима за то место предложио Драшка Аћимовића, док је посланик те странке у Представничком дому БиХ Ненад Нешић, данас доставио име свог кандидата.

-Наши коалициони партнери су имали могућности да дају своје кандидате. Очигледно да постоје турбуленције у ДНС-у. У овом тренутку имамо једног њиховог кандидата, али је један њихов посланик, који гласа у Представничком дому, сада доставио и свог кандидата. СНСД сматра да се у том питању мора имати јединствен приступ, не смемо тамо бити подељени – рекао је Додик.

Прочитајте још - “Новости” откривају: Ови политичари из Републике Српске иду у Савет министара БиХ

Мандатар за састав Савета министара БиХ Зоран Тегелтија је навео да ће у понедељак бити позната сва имена кандидата за министре и заменике министара, да ће она бити упућена на проверу, али да остаје да се реши име кандидата за министра из ДНС-а.

-Очекујемо да до понедељка утврде једиствен предлог. СНСД је урадио све да гласови из Републике Српске буду јединствени, а губитак било којег појединца из српске репрезентације, би био велики губитак – казао је Тегелтија.

Председник СНСД-а Милорад Додик је истакао да се на Извршном комитету ове странке данас разговарало о три теме - буџету РС и економској политици, који ће бити разматрани у понедељак на седници Народне купштине РС, затим формирање власти на нивоу БиХ, те о “Прибеовом извештају”.

Виши независни правни стручњак Европске уније Рајнхард Прибе је Европској комисији, државама чланицама ЕУ и властима БИХ представио главне налазе "Извештаја стручњака о стању владавине права у Босни и Херцеговини" .

Међутим, СНСД је одбацио овај извештај, а Додик тврди да га нико није ни тражио, од званичних институција у БиХ. Он је оценио да се ради о „тенденциозном и политички мотивисаном извештају“, а да се покушава наметнути као обавезујући.

- То није правни извештај, него покушај да се дискредитује Устав БиХ и уставна права РС и легализују неправна понашања високих представника и њихове интервенције у правни систем, те да се Устав томе прилагоди. СНСД то одбацује и то не може да буде основа у разговорима о реформи правосуђа. Никакви термини о формирању Врховног суда БиХ и нешто слично, не долазе у обзир. Тражимо да се поштује Устав, уставне надлежности, права конститутивних народа, а у том извештају се нигде не помињу конститутивни народи, него само грађани и нама је јасно шта је тенденција – поручио је Додик.

Он је истакао и да, уколико промене Устава БиХ уопште дођу на дневни ред, Република Српска ће тражити став скупштине Српске.

Коментаришући буџет РС и економску политику за 2020. годину, Додик је казао да је главни циљ непрестани раст, што је обезбеђено и овој години иако је била изазовна и тешка. Он је најавио и да је циљ да наредне године просечна плата у РС буде 1.000 КМ, а да најнижа плата буде 520 марака. Најавио је и оснивање Кардиохирургије у Бањалуци, те навео да Република Српска тежи сталном смањењу укупног и јавног дуга.