БиХ од САД набавља четири нова хеликоптера

Танјуг

петак, 13. 12. 2019. у 11:54

БиХ од САД набавља четири нова хеликоптера

Print screen Youtube

Оружане снаге БиХ у сарадњи са Владом САД набавиле су четири нова хеликоптера марке "ХHell Huey II", који ће јој бити испоручени у наредне три године
Оружане снаге БиХ у сарадњи са Владом САД набавиле су четири нова хеликоптера марке "Hell Huey II", који ће јој бити испоручени у наредне три године.


Уговор о набавци потписали су министарка одбране БиХ Марина Пендеш и амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон.


Уочи потписивања амбасадор Нелсон је истакао да су ОС БиХ светли пример онога што људи у БиХ могу постићи када делују заједно и позвао власти у БиХ да Оружаним снага обезбеде средства за несметан наставак овог и других пројеката.


"ОС БиХ су увек биле спремне у одговарању изазовима и помагању свом становништву. Имају успешно партнерство са НАТО. Ово је заједнички пројекта САД и БиХ за који је америчка влада обезедила 34 милиона долара, а Министарство одбране БиХ је најавило да намерава да издвоји више средстава као подршку реализацији овог пројекта. До сада је уложено више од четири милиона долара", рекао је Нелсон.


Истакао је како нови хеликоптери "Hell Huey II" пружају бољи перформанс уз ниже трошкове те да ће помоћи ОС БиХ у пружању виталне подршке својим грађанима.


"ОС БиХ представља успешну причу у коју вреди улагати. Многи припадници ОС БиХ су били на различитим странама, а сада стоје раме уз раме у служби своје земље и њених грађана. Они чине део јединствених глобалних снага за очување мира и поуздан су партнер у мировним мисијама. Доказали смо да сваки фенинг уложен у ОС БиХ значи добробит за мир, безбедност и будућност грађана БиХ", рекао је Нелсон, пренео је сарајевски портал Кликс.


Прочитајте још: МУП РС добија три хеликоптера


Министарка одбране БиХ Марина Пендеш је рекла да су САД доказани пријатељ БиХ и да америчке оружане снаге активно помажу у модернизацији и појачању капацитета ОС БиХ како кроз континуирано стручно усавршавање наших кадрова, тако и кроз финансијску и материјално-техничку помоћ.


"Ово је највећи инвестициони пројекат од оснивања ОС БиХ и пружиће нам више могућности да будемо чврст ослонац свим становницима БиХ и дамо допринос регионалној сарадњи те учврстимо позицију у операцијама подршке глобалном миру", казала је Пендеш.

Коментари (3)

Saša

13.12.2019. 13:07

Em, gospodo, firma se zove Bell, mada ste ga u neku ruku potrefili sa Hell, to jest pakao...al Huey je bio nov za vreme vijetnamskog rata, sad je...pa barem kod Amera zamenjen helikopterima Black Hawk...a mudžahedini opet kupuju muzejske eksponate.