Најава митрополита црногорско-приморског Амфилохија да ће на црквено-народном сабору у Никшићу бити и мошти Светог Василија Острошког у владајућој Демократској партији социјалиста оценили су да се ради о „незапамћеној злоупотреби светитеља“.

-Све је то у циљу притиска на црногорску владајућу већину и незапамћен је чин који показује да за њега нема светиња, да он све користи за сопствену промоцију, што може заслуживати само презир и од стране верника, саопштено је из ДПС-а.

-Такву злоупотребу, чак и моштију Светог Василија, не памти Црна Гора. У православном свету нико није толико далеко отишао, да користи мошти једног таквог свеца за политичке циљеве. И то против сопствене државе. Овим митрополит доказује да је за њега Острог само фабрика пара које се користе за антидржавне и антицрногорске циљеве, за све што је супротно од онога што би вера и његова мисија требало бити. Таквим провокацијама смо одолели и у турбулентнијим временима 90-тих, кад је држава Црна Гора била у сасвим другој позицији.