ЈА сада могу да кажем готово је, прекидамо све, али нисам такав политичар, то није политика коју водим, изјавио је јуче по подне премијер Северне Македоније Зоран Заев у првој реакцији на став Бугарске академије науке и уметности која је навела да македонски језик не постоји, те да је реч о писмено-регионалној норми бугарског језика, а да је македонска позиција по том питању лажна.

Заев је додао и да очекује да Бугарска превазиђе то питање и призна постојање македонског језика.

Бугарски академици су својим ставом заправо прокоментарисали претходно усвајање Повеље о македонском језику Македонске академије наука и уметности. Наиме, Собрање Македонске академије наука и уметности 3. децембра ове године усвојило је "Повељу о македонском језику", у којој стоје, како је наведено, научно признате чињенице о македонском језику.

Бугарска академија сматра да Повељу коју је усвојила МАНУ садржи нетачне и неприхватљиве позиције које штете односима између две суседне земље.

Прочитајте још - Заев: У споразуму Македонија-Бугарска нема дилеме да је реч о два народа

- У споразуму о пријатељству који је Северна Македонија потписала са Бугарском исписана су оба народа због идентитетског питања, али су потписани на македонском и бугарском језику у складу са уставима обе земље - казао је Зоран Заев. - То јасно показује да Бугарска није начисто са признавањем македонског језика.

Македонски премијер напомиње да он као политичар не може да прекине све односе с Бугарском и поручује да очекује да се питање језика реши.

- Ако су Европљани, ако се залажемо за европску демократију, вредности права, то питање треба што пре да решимо - објашњава Заев. - Али, ми смо Македонци који говоре македонски језик. Свакако ми смо и мултиетничка земља.

Академија наука Бугарске истиче да се "тврдњом да постоји македонски језик, нарушавају односи између две земље. Документ Македонске академије наука и уметности изазвао је озбиљне научне примедбе", наводи се у саопштењу бугарске академије.

Иначе, Бугарска и Северна Македонија 1. августа 2017. године потписале су Споразум о пријатељству који предвиђа и решавање питања заједничке историје.

Рад македонско-бугарске комисије о историјским питањима бави се уџбеницима историје у основним и средњим школама у те две земље, као и обележавањем заједничких личности кроз историју.

АКАДЕМИЈА КАО ВЛАДА

СТАВ бугарских академика је на истој линији са декларацијом коју је 9. октобра усвојила бугарска влада, а након тога и бугарски парламент, у којој се наглашава да "у документима Европске уније не сме да се помиње македонски јазик".