У Вишем суду у Бијелом Пољу потврђена је пресуда кривичног већа Основног суда у Беранама, којим је председавала судија Дубравка Поповић, којом су због извршења кривичног дела насилничко понашање у стицају са кривичним делом тешка телесна повреда осуђени Новак Петрић (25) из Берана на јединствену казну затвора у трајању од годину и девет месеци затвора, а његов суграђанин Милош Радевић (19), јединственом казном затвора у трајању 19 месеци затвора.

Они су осуђени због пребијања Игора Томкића, човека хрватске националности, који је тврдио да је нападнут због тога и да је жртва неколицине младића из насеља Долац.

Прочитајте још: ПОСЛЕ НАПАДА У БЕРАНАМА: Породица ухапшеног Милоша Радевића негира национализам као позадину

После пребијања Томкића, коме је сигурност и пре тога и наношења повреда у виду фрактуре носа, гарантовао и директор Управе полиције Веселин Вељовић, уследило је хапшење Радевића и Петрића, а потом је запаљен Томикићев киоск. Због овог дела, недавно је судија Поповић на 14 месеци затвора осудила Беранца Александра Савовића, који је дужан и да надокнади штете Томкићу у износу од 6.000 евра. Ова пресуда је потврђена и постала правоснажна, а Савовић је потом ухапшен и проглашен кривим за угрожавање сигурности Томкића и његове породице. Правоснажно је осуђен на још седам месеци затвора, али је пре одласка на издржавање казне напустио Црну Гору, али је недавно у Шпанији ухапшен због поседовања наркотика...

За њим је расписана потерница Интерпола.

Ови догађаји били су политизовани од дела политичких партија у Црној Гори и прорежимских медија, али је руководство општине Беране енергично демантовало тврдње о шиканирању на националној основи, уручило помоћ Томкићима, али и захтевало да им надлежни државни органи обезбеде пуну сигурност.