ИЗБОРНЕ реформе остале су мртво слово на папиру. Рок до када је омеђен рад Одбора за свеобухватну реформу изборног законодавства истиче 18. децембра али с обзиром на то да су посланици Демократске Црне Горе решили да напусте последњу седницу док се из скупштинске процедуре не повуче предлог закона о слободи вероисповести (што неће бити учињено), крај овој причи је дошао пре краја.

- Нећемо учествовати у раду одбора све док се не повуче спорни закон. Позивамо припаднике свих вера и нација у Црној Гори на заједништво, слогу и мир - каже Момо Копривица из Демократске Црне Горе, који је са партијским колегом Данилом Шарановићем, члан Одбора. - Координатори радних одбора из редова опозиције завршили су посао у утврђеном року и дефинисаном обиму, и на тај начин показали снажну заинтересованост, као и решеност да у Црној Гори дође до свеобухватне реформе изборног законодавства. До сада смо доставили двеста институционалних и законских решења и 16 законских пројеката, што је доказ да је опозиција снажно заинтересована за реформу изборног законодавства, како би грађани напокон добили поштене и фер изборе.

У реаговању представника Демократске партије социјалиста изражава се чуђење.

- Волео бих да ми је неко из Демократа објаснио какве везе има предлог закона о слободи вероисповести са изборним законодавством и процесом. Да ли у Одбору разговарамо језиком ултиматума, политике или језиком функционалности изборног процеса - оценио је Андрија Николић (ДПС).

Из НВО сектора нису оптимисти да ће Одбор завршити посао до зацртаног рока, оцењујући да је неопходна интервенција Европске комисије. Страхују да би се лоша атмосфера која влада у одбору између власти и опозиције могла пренети и на саму изборну кампању наредне године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нови програм ДПС: Милова партијска црква

У међувремену се огласио и придружени члан одбора, професор др Ђорђије Блажић, који каже да питање закона о слободи вероисповести и односа државе и верских заједница, иако важно, не би требало да утиче на реформу изборног и другог законодавства. Координатор радног одбора Генци Ниманбегу жали што је рад одбора на крају добио овакву димензију.

- Види се да је готово немогуће завршити посао до 18. децембра. Пораз је ако у Црној Гори немамо политички дијалог - казао је Ниманбегу, потпредседник црногорског парламента.

У раду одбора не учествују Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и Уједињена Црна Гора.


ТЕХНИЧКА ВЛАДА

ИЗАШЛИ смо из радне групе и имамо јасне политичке захтеве, а то су, пре свега, предлози за измену устава и формирање техничке владе која ће спровести следеће изборе. Већ смо добили изјашњења и од неких делова власти и од опозиције, да нису расположени да прихвате наше предлоге. Подсећам да је део опозиције, на састанку у СДП-у ком су присуствовали Демократе, УРА и Демос, договорио да дијалог са режимом о техничкој влади отпочне најкасније 20. октобра. Како је тај датум прошао, рачунамо да је тај део опозиције и званично одустао од техничке владе. У зависности од изјашњења осталих актера, зависиће и наши даљи потези - каже Марко Ковачевић (ДФ).


МАРКОВИЋ: ТАКАВ ЗАКОН НАМ ТРЕБА!

ПРЕДСЕДНИК Владе Душко Марковић казао је да Закон о слободи вере треба Црној Гори, као што га има свака демократска и слободна земља не само широм региона него широм Европе.

- Ако овај закон имају Србија, Хрватска, БиХ, зашто га не би имала и Црна Гора? На снази је стари закон из 1977. године и данас има сасвим другачији контекст. Ми га доносимо у најбољем интересу и у складу са европским стандардима. Овај закон није усмерен ни против једне верске заједнице и цркве, него насупрот - у интересу слободе вероисповести - казао је Марковић, и додао да је Влада имала дијалог са свим верским заједницама, а да "само једна не жели да прихвати овај приступ из неких ирационалних разлога".В. К.