ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


"ГЕНЕРАЛ" је неподношљиво досадан, у њему се манипулише истином и не може се гледати јер личи на "гомилу ђубрета", неки су од многобројних негативних коментара у хрватској јавности после емитовања прве епизоде серије Анте Врдољака о генералу Анти Готовини.

То је само наставак негативних реакција које су уследиле већ на премијери филма о Готовини, који је овог лета приказан на фестивалу у Пули, а очигледно ни телевизијски гледаоци нису одушевљени првим од осам наставака који ће бити приказани у ударном термину на ХРТ-у.

- Хрвати су приказани као хероји и бескрајно добри, а Срби су дивљаци који су заслужили да им се запале куће. Тако није било и зато је "Генерал" манипулација истином - реакција је једног гледаоца након прве епизоде у којој је приказана младост Анте Готовине и одлазак у Легију странаца.

- Тако мали Ивица види нашу прошлост и све што се догађало - један је од коментара на друштвеним мрежама, а следи још жешћи став: "Каква хрпа ђубрета"!

- Можда се тако могла искривити истина пре педесет и више година, али данас то није могуће - један је од коментара уз поруку - "баш нам испирају мозак".

Иначе, прва епизода серије "Генерал" емитована је на првом и трећем програму ХРТ-а.

Нису одушевљени ни критичари који пишу да долазак "Генерала" на ХРТ пре свега гарантује сате и сате досаде и да сваки наставак траје као читава вечност јер нема ништа занимљиво што би привукло гледаоце. Подсећа се да "Генерал" ни у Пули није добио ниједну награду, али га је у међувремену ипак видело доста гледалаца у биоскопима.

Анте Готовина

- Ово са "Генералом" личи на партизанске филмове које су морали да гледају деца из школа, а онда су нас мучили са телевизијским серијама - пише разочарани гледалац који замера ХРТ-у да је уложио толике паре за један неуспео пројект.

Остаје још седам епизода након бледе телевизијске премијере, али тешко да ће серија добити симпатизере.

БАЛЕТСКА ШКОЛА

- Апсурдно је приказано како је Анте Готовина доспео у Легију странаца, јер изгледа као да се уписао у балетску школу након што је прочитао оглас - коментаришу гледаоци и тврде да је "купус филм, а очито је купус и серија".