У тајним везама и политичари: Наставак судског процеса због афере Рекет, не зна се где је завршио изнуђени новац од Јордана Камчева

М. СТАНЧИЋ

12. 12. 2019. у 08:50

У тајним везама и политичари: Наставак судског процеса због афере Рекет, не зна се где је завршио изнуђени новац од Јордана Камчева

Саслушања у кривичном суду у Скопљу, Фото Јутјуб

На снимку се спомиње брат премијера Зорана Заева

СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


У ПРОЦЕСУ расветљавања мега корупционашке афере "Рекет" у Северној Македонији, пред већем скопског Кривичног суда, исказима сведока, посебно Ане Камчеве, супруге рекетираног предузетника Јордана Камчева, изнете су тврдње да су у вези са првооптуженим уцењивачем Борјаном Јовановским, познатијим као Боки 13, били и неки политичари, попут, актуелног министра унутрашњих послова - Оливера Спасовског.

Камчева је рекла да је Јовановски "био врло близак са политичарима, а посебно са министром унутрашњих послова из садашње власти".

Јавно тужилаштво за прогон организованог криминала и корупције, које заступа Вилма Русковска, у предмету "Рекет" истрагом је било усредсређено на откривање "пута изнуђеног новца", пакета од 1,5 милиона евра које су, уцењивачи Јовановски, и Зоран Милевски Кичевац (у међувремену признао дело и осуђен на три године робије) узели од Камчева, да би га код другооптужене у процесу, бивше шефице Специјалног јавног тужилаштва Катице Јаневе заштитили у случају "Империја".

Државни јавни тужилац Љубомир Јовевски је пред почетак судског процеса у предмету "Рекет" оценио да се "ради о кривично-правном догађају који не треба да се политизује". Нема ниједне индиције да су незаконски прибављена средства завршила код домаћих или страних политичара, додао је.

Али где је завршио изнуђени новац од Камчева, још увек није познато, рекао је тужилац.

Иначе, прошле недеље је усред судског процеса, после сведочења Камчева, објављен нови сет од седам кратких снимака на којима се чује глас "познатог бизнисмена" налик Камчеву, који тражи контакт са братом премијера Зорана Заева - Вицетом Заевом, уз тврдњу да у случају да се посао не заврши - "крвариће сви"!

Јордан Камчев

Јовевски је потврдио да Тужилаштво сада испитује ко је објавио снимке и идентитет лица и садржину разговора.

Наставак суђења у предмету "Рекет" који води судија Васка Николовска Масевска заказан је за 25. децембар, када би требало да буде саслушано још четворо сведока.

Јовановски се терети да је починио кривично дело "прања пара и других приноса из кажњивог дела", а Јанева за "примање награде за противзаконити утицај". Она се додатно терети и да је починила кривично дело "злоупотребе службеног положаја и овлашћења".


Зоран Иванов


ОДБЕГЛИ ОБАВЕШТАЈАЦ

БИВШИ директор обавештајне агенције Зоран Иванов (на слици), у време док је шеф државе био Ђорђе Иванов, пред почетак суђења у предмету "Рекет", напустио је Северну Македонију и тренутно је у Турској ангажован као универзитетски професор. У Генералштабу Армије Северне Македоније, где му је била последња радна позиција, кажу да је "под нејасним околностима" тајно напустио земљу. Како је објављено у Скопљу, "Иванов је потенцијална опасност по безбедност земље", јер, поседује "осетљиве податке и информације безбедносног карактера, као и државне тајне."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације