ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАКО је где био деведесетих и Срби и Србија, две су теме које доминирају на само пар недеља уочи председничких избора у Хрватској.


Фаворити Колинда Грабар-Китаровић, Зоран Милановић и Мирослав Шкоро, све чешће и све више се вређају и "ударају испод појаса".


- Нервозни су, прете - поручује Колинда о својим противницима.


- Данас су на власти политичке кукавице - каже бивши премијер Милановић, док му је Колинда одговорила да "господину Милановићу вреди све живо, Тито и Туђман и комунизам, али и јастози у скупом загребачком ресторану".


У њену одбрану стао је и премијер Андреј Пленковић чија судбина великим делом зависи од резултата који ће на изборима подстићи садашње председнице, па је за Милановића казао да је деведесетих у Министарству спољних послова где су заједно радили кружила прича "то је онај који хвата кривине".


Шкорин боравак у Америци деведесетих искористила је председница тврдњама да је она тада давала подршку хрватским бранитељима "док су неки тамбурали у Америци" и подсетила не речи из тог времена "оба су пала" које су се односиле на рушење два авиона ЈНА, те поручила за Шкору и Милановића "оба ће пасти".


Колинда тврди да је водила децу након деведесетих у Вуковар, а медији су се расписали да се тада њена деца нису ни родила.


- Нисам био у Книну као ни Грабар-Китаровић, али бар не лажем као она и не причам бајке - одмах је реплицирао Зоран Милановић демантујући да је за Колинду рекао да је певачица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колинда фалсификатима "брише" злочине у НДХ


Мирослав Шкјоро набројао је дугу листу препрека које би као хрватски председник поставио Србији за улазак у ЕУ, а међу осталим је и захтев да плати одштету бившим логорашима, али и да се врати архива која је везана за Хрватску. Када је реч о могућем сусрету са Александром Вучићем Шкоро каже: "Сусрео би се са њим ако је добро припремљено, апсолутно".


Највише гужве изазвао је певач који је био члан ХДЗ-а али и иступио из странке када је позвао хадезеовце да гласају за њега. "Апсолутно рачунам на њих" каже Шкоро који поставља и питање одакле Милораду Пуповцу новци за ђамбо плакате.


- У Хрватској је службени језик хрватски, а писмо латиница. Ако неко жели провоцирати као да се ми боље разумемо, а при томе се не решавају крупне ствари, онда је наша улога да ћемо разговарати са тим људима када ова власт већ није - говори Шкоро који је најавио и оснивање политичке странке.


- Шкорин наступ мени делује као пародија, као она хумористичка емисија Вечерња школа, само што је та духовитија - констатовао је Андреј Пленковић којег је певач оптужио да је "издао ХДЗ и Туђмана". - Човек много боље пева него што говори.


И тако у недоглед, тешка артиљерија је на делу, док анкете показују да су Грабар-Китаровић, Милановић и Шкоро готово сасвим изједначени.