Богатство концентрисано на 10 до 12 породица Европски дипломата оштро критиковао Црну Гору

В. КАДИЋ

11. 12. 2019. у 08:17

Богатство концентрисано на 10 до 12 породица Европски дипломата оштро критиковао Црну Гору

AP Photo Yves Logghe

Кристијан Тимоније: Преговори су постали више шиканирање него стварни напредак

ПОПУТ бомбе одјекнула је у Црној Гори оштра порука коју је француски амбасадор у Скопљу Кристијан Тимоније упутио на адресу званичне Подгорице, оценивши да је Монтенегро прерано почео отварати поглавља у преговорима са Европском унијом, а да суштински напредак није остварио, наглашавајући да је богатство у Црној Гори концентрисано на десет до дванаест породица! На скупу о европским вредностима и процесу приступања који је организован у главном граду Северне Македоније, Тимоније је рекао да су преговори Црне Горе постали више "шиканирање него стварни напредак".

- Да ли акумулација богатства у Црној Гори показује европске вредности? Је ли то неко с ким желимо да делимо нашу сувереност? Богатство у Црној Гори концентрисано је на 10 или 12 породица. Због тога желимо поново прочитати и преконтролисати правила о проширењу. То је постало више штиклирање него стварни напредак. Проширење мора бити суштинско, а не формално - поручио је француски дипломата.

Славен Радуновић, председник скупштинског Одбора за европске интеграције каже, за "Новости", да изјава Тимонија није изненађење за опозицију у Црној Гори која годинама шаље званичницима у Бриселу сличне поруке.

Прочитајте још - Црна Гора очекује убедљивију подршку на путу у ЕУ

- Црна Гора ће све више због карактера ове власти бити негативан пример како једна држава не треба да функционише. Богатство тих породица видљиво је голим оком као и моћ коју поседују и са таквих позиција деценијама одлучују о судбини овог народа - каже Радуновић. - Француски председник Макрон дипломатама Европске уније послао је неформални документ сугеришући ревизију преговора о приступању. Његов предлог проширења ЕУ заснива се на етапном приступању, строжим критеријумима, конкретним користима за грађане, али и могућности назадовања, што ми из Демократског фронта апсолутно подржавамо.

Радуновић истиче да нема даљег напретка, односно отварања или затварања преговарачких поглавља до јасног, видљивог прогреса у поглављима која се баве владавином права - 23 и 24. Он додаје да је овај његов став заснован на сазнањима стеченим у многим званичним и незваничним разговорима са дипломатама и функционерима разних држава ЕУ.

И лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић дели слично мишљење.

- Коначно да Европа схвати да су наше приче свих минулих двадесет година биле реалност. Нажалост, Црна Гора грца у бројним проблемима и не иде европским путем. Она је опљачкана и опустошена, а народ доведен до беде. Наравно, изузев ових десет или дванаест породица - каже за "Новости" Јоковић.

Кристијан Тимоније, Славен Радуновић, Владимир Јоковић


У Демократској партији социјалиста нису били расположени да коментаришу став француског амбасадора у Скопљу, осим што су за наш лист казали да дела говоре о црногорском европском путу, указујући на досада отворена преговарачка поглавља.

КРИЈУ ИМОВИНУ

НЕВЛАДИН сектор у Црној Гори, као и парламентарна опозиција безуспешно покушавају да дођу до процене имовине најбогатијих Црногораца, међу којима су добрим делом и јавни функционери. Она се држи далеко од очију јавности, углавном зато што је највећим делом стечена нелегално.

МАЛЕНА А ПУНА МИЛИОНЕРА

ЦЕНТРАЛНА банка Црне Горе недавно је објавила податак да 71 грађанин на банковним рачунима има милион евра или више! Највећи износ депозита појединца износи 31,9 милиона, навели су из ЦБЦГ, додајући да не располажу подацима о занимању клијента. Свакако да то није коначан број јер осим новца, милионским вредностима се броје некретнине, акције, луксузни аутомобили, јахте...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Saša

11.12.2019. 08:31

Pa ustvari, monsur Timonije, akumulacija bogatstva u Crnoj Gori baš i pokazuje evropske vrednosti. Jedino, pošto je malecka država, suviše ih očigledno pokazuje i dobro se vide, a to malo smeta tamo na zapadu. Nešto kao ovo sa Trampom, koji otvoreno priznaje da ušli u Siriju da pljačkaju naftu pa ruši sve dosadašnje američke bajke o "demokratiji, slobodi, ljudskim pravima" i tako dalje...

sto bi rekao moj deda,Bora Janin....

11.12.2019. 09:13

..neka ostane tajna.A rekao je,garantujem Vam!Voleo je da prica,Bog da mu dusu oprosti..Ajde cu Vi kazem,nisam zlocko..Onako,po naski,Resavski,ce me razumete.."Sinko Pero,(a ja sam mu unuk,dok mi je on bio roditelj i staratelj),nemo da gledas u tudju avliju,dal je sredjena,sredi tvoju i gledaj tvoj poso.Ako vidis da komsija,ima nesto bolje i lepse,probaj da napravis bolje.Ne isto"!Gospodin Timonije,zaboravlja,da njih 5-6 drze SVETSKA BOGATSTVA U SVOJIM RUKAMA???!!!Crnogorci mu zaklanjaju pogled?