Бар - Док ретки Барани прођу барском ривом у децембарским јутарњим сатима, обучени у зимске јакне, капуте, умотани шалом, познати фотограф Сергеј Забијако купа се свако јутро у мору.


Свакако привуче пажњу пролазника, чији субективни осећај хладноће буде још већи кад виде човека како улази у воду чија је температура 10. децембра износила 17 степени Целзија, а ваздуха око 11 степени.


На прагу календарске зиме, по температурама скоро зимском времену, сваког јутра познати фотограф Сергеј Забијако купа се у мору.


У Русији купање током зимских месеци није необично, чак напротив – то је традиција. На Црногорском приморју, купање у мору у децембру рекли би да је несвакидашње, али ове године Сергеј плива сваки дан.


Након што поведе децу у школу, Сергеј сваког јутра долази до плаже у Шушњу, улази у море и плива па чак и када дува хладни северни ветар с планина.


- Да, мало је захладило, али пријало ми је јутарње пливање. Одлучио сам јесенас да ћу пливати сваки дан. Наравно једино ћу правити паузе ако баш временски услови то не буду никако дозвољавали- јак ветар, велики таласи. Иначе, пливам и пливаћу током целе зиме, пролећа... То је моја жеља, као неки лични експеримент да испитам себе, своју издржљивост, каже Сергеј који у Бару живи осму годину са својом породицом.


Прочитајте још: ЗИМА, ЗИМА, Е ПА ШТА ЈЕ: Седам највећих митова о хладноћи


Док прича уз осмех, опуштено и спонтано, Сергеј наводи да се у Русији, и мушкарци и жене, купају зими и на температурама које су испод нуле.


- Многи манастири имају хладне изворе , и у њима се људи купају, купају се деца. То је нормално, то је традиција руског народа, објашњава Сергеј додајући да се његов организам већ адаптирао и он без усиљености улази у море у децембру.