Посланици црногорског парламента расправљаће 24. децембра о иновираном Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, који је у четвртак потврдила влада, а којем се противе Митрополија црногорско приморска и Епархија будимљанско-никшићка.


Како преноси подгорички портал ЦдМ, предложени закон утврђује имовинска права државе над верским објектима који представљају културну баштину Црне Горе која је кроз векове грађена и стицана од јавних прихода државе.


Предлогом закона је прописано да ће сви верски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности 1918. године и који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина.


Међутим, ако било која верска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине држава ће то признати и поштовати. Свако спорење у вези власништва над верском имовином биће решавано пред надлежним судом, као и сваки други имовински спор, у складу са важећим законима у Црној Гори”, прецизирано је овим документом.


Предложеним законом, међутим, није задовољна Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, која је за 21. децембра најавила Предбожићни народни сабор у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу и позвала верујући наро да се тога дана окупе и каж да су против предложеног закона о вероисповести.


Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да на тај начин православни верници и Црква још једном желе да скрену пажњу домаћој и страној јавности на, како је наео, неправду којој су изложени.


Епископ Јоаникије је поручио и да је СПЦ сремна да одбрани своје светиње, ако буде требало и својим животима.


Потпредседник Владе Зоран Пажин је појаснио да је намера владе била да у једном крајње отвореном дијалогу са свим верским заједницама, па и са представницима Српске православне цркве, дође до решења које ће у најмањој мери делити Црну Гору, него које ће на одговарајући начин подржати оно што су највиши међунардни правни стандарди у овој области.


Прочитајте још: Црна Гора утврдила контроверзни предлог Закона о слободи вероисповести


Пажин је тврди и да представници СПЦ нису прихватили дијалог о испуњавању препорука Венецијанске комисије, условљавајући тај дијалог уједно разговорима и истовременим доношењем Закона о реституцији црквене имовине и захтевајући да се преотвори расправа о свим другим питањима која уређује овај закон, што за владу није било прихватљиво, јер је значило корак уназад.


Митрополија црногоско приморска, међутим, то демантује и каже да су власти у Црној Гори одбиле да са СПЦ потпишу угово какав имају са Католичком црквом и Исламском заједницом.