КАДА су никшићки радници кренули на "народни митинг" у Титограду да руше однарођену власт и на путу добили батине од милиције 1989. Железара је бројала 7.500 запослених! Од тада се све полако урушавало. Слабљењу привредне моћи града и ове фабрике највише су кумовали рат и санкције, па економска криза, неуспеле приватизације некадашњег гиганта који се данас по броју запослених свео на погон од око триста људи!

Подно тврдог Оногошта стигли су Турци, обећали препород Железаре, а њу готово свакодневно потреса незадовољство малобројних радника.

- Плате радника крећу се од 300 до 350 евра и најниже су од било које европске железаре - каже Жељко Рабреновић, председник Синдиката Железаре "Тошчелик".

Прочитајте још - СИНДИКАТ НИКШИЋКЕ ЖЕЛЕЗАРЕ ТРАЖИ ОД ВЛАДЕ: Зауставите даље отпуштање радника

Овогодишњи дан фабрике - 8. децембар прошао је готово незапажено. Фабрика броји 63. рођендан, али као да јој је стотину! Свака нова година доноси нову зебњу и неизвесност - да ли ће се Железара угасити или не.

- Прошле године тај датум дочекали смо са систематизацијом којом је отпуштено 17 радника и смањењем бенефиција по основу радног стажа. Ове године празник смо дочекали са смањеним зарадама за десет одсто и са питањем - шта нас чека у 2020. - додаје Рабреновић. - Током претходне године суочили смо се са смањењем на тржишту за 30 до 40 одсто када је у питању потражња, али и продајна цена. Овакво стање нас је приморало да и ми смањимо цене за минимум 30 одсто за све земље у којима продајемо наше производе.

ПРОИЗВОДЕ ГУБИТАК

НИКШИЋКА фабрика се бави производњом специјалних челика за алатну и машинску индустрију, а производе пласира на европско тржиште, углавном за купце у Немачкој и Италији. Седам година не раде Комбинована ваљаоница и Блуминг, који имају знатно већи капацитет од Ковачнице. И уместо најављеног повећања годишње производње са 120.000 на 400.000 тона, "Тошчелик" произведе свега 20.000 тона и годишњи губитак од просечно шест милиона евре. Власник минусе правда кризом на светском тржишту челика.