У ОСНОВНОЈ школи "Ристо Ратковић" у Бијелом Пољу једном ученику није дозвољено да похађа наставу због тога што је имао блато на обући!? Његови родитељи, професор у Средњој стручној школи Северин и Гордана Обрадовић, упутили су писмо министру просвете Дамиру Шеховићу како би, како кажу, упознали надлежне институције и јавност са којим проблемима се сусрећу ученици.

Они су у писму навели да су се деца играла у дворишту. Како је отоплило, створило се блато које се залепило за дечју обућу.

- Учитељица Љиља Дрпљанин није им дозволила да уђу у учионицу са таквом обућом. О свему је обавестила организатора наставе Невенку Бошковић, која нас је позвала и ми смо врло брзо стигли у школу - прича Северин Обрадовић. - Мом сину, као и његовим другарима, саопштено је да иду до кућа и обују нову чисту обућу. Ово је невероватно. Ми смо сина послали у школу на наставу, а тамо му није дозвољено да јој присуствује. Разговарали смо са Бошковићевом. Питао сам одакле им право да шаљу дете кући. Деца су била без разлога изложена малтретирању и опасностима на путу до куће и назад.

Прочитајте још - Ученици га тукли јер је снимао злостављање

Међутим, организаторка наставе тврди да је све урадила искључиво са добром намером.

- Превише је било блата на њиховој обући, тако да је у учионици било право ругло. Желела сам да то спречимо и уложимо напор да деца, уколико су им мокри обућа и чарапе, њих промене ради здравља. Све троје деце је то послушало и урадило и вратило се за десетак минута. То није урадио само дечак Обрадовића, који је викао на мене, уносио ми се у лице. Била сам уплашена. Погрешила сам што нисам позвала полицију - каже Бошковићева.

ЗАШТИТНИК ПРАВА

У БИЈЕЛОМ Пољу се још прича о инциденту у дворишту гимназије "Милоје Добрашиновић", који је доспео и до заменице заштитника људских права и слобода Снежане Мијушковић. Дете је постало жртва насиља јер је његов отац, иначе професор, негативно оценио једног ученика који је због тога напао његовог сина! Нападнути ученик покушао је да од директора добије заштиту. Међутим, у школи је био само његов заменик Шефет Диздаревић, који, како тврди родитељ жртве, није желео да саслуша ученика и није му дозволио ни да уђе у канцеларију, зато што је "био неприкладно одевен".