Терете га за стварање криминалне организације и злоупотребу: На провери оптужбе против Мила Ђукановића

В. К.

08. 12. 2019. у 19:44

Терете га за стварање криминалне организације и злоупотребу: На провери оптужбе против Мила Ђукановића

Некадашњи пријатељи у сукобу Фото Атлас група

По кривичној пријави адвоката Душка Кнежевића, ВДТ наложило СДТ да настави истрагу

ВРХОВНО државно тужилаштво Црне Горе наложило је Специјалном државном тужилаштву да настави истрагу предузимањем додатних радњи по кривичној пријави адвокатског тима председника "Атлас групе" др Душка Кнежевића из марта 2019. године, против Мила Ђукановића, председника Црне Горе, због кривичних дела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја и противзаконитог утицаја, саопштили су из "Атлас групе".

Кривичном пријавом, допуњеном у априлу и мају, како наводе, обухваћени су и Оливера Михајловић Елез, бивша извршна директорка "Мељине комплекса", Блажо Јованић, председник - судија Привредног суда, Радоје Жугић, гувернер Централне банке, Тања Терић, бивша привремена управница у Атлас банци, Милан Ремиковић, бивши привремени управник у ИБМ банци, Миливоје Катнић, главни специјални тужилац, Саша Зејак, стечајни управник "Мељине комплекса" и више Н. Н. лица.

- Они се терете да су, по налогу Ђукановића, учествовали у незаконитом одузимању имовине Душка Кнежевића у Црној Гори. Ову одлуку је донела државна тужитељка Ђурђина Нина Ивановић, и она представља пример професионалног, одговорног, савесног и законитог рада Врховног државног тужилаштва Црне Горе, које је поступало по притужби одбране Душка Кнежевића од 26. септембра 2019. на претходно одбацивање кривичне пријаве. Оваквим поступањем Врховно државно тужилаштво врши своју функцију заштите законитости, чиме се чува интегритет и дигнитет тужилачке професије - казао је адвокат Здравко Ђукановић.

Прочитајте још - НА АМЕРИЧКОМ ПУТУ: Мило Ђукановић примио сенаторе САД

Он додаје да се у кривичној пријави из марта 2019. и њеним каснијим допунама објашњава да је од почетка 2018. Мило Ђукановић формирао криминалну организацију, која је имала за циљ да врши кривична дела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, ради стицања незаконите добити. Сваки од чланова имао је одређену улогу и поступали су свесни свог дела и његове противправности. Хтели су извршење дела након што је Ђукановић створио план да се од Кнежевића одузме имовина, ради стицања противправне имовинске користи која прелази износ од 30.000 евра.

Причинили су директну штету "Мељине комплексу" од 57 милиона евра, Атлас банци у износу од 77 милиона, ИБМ банци у износу од четири милиона. Укупна директна штета износи 138 милиона евра. Индиректна штета је учињена Атлас банци у износу 25 милиона евра, ИБМ банци - пет милиона евра, а "Мељине комплексу" два милиона. Укупна индиректна штета износи 32 милиона евра, а укупна штета 170 милиона евра.

КАТНИЋ КОРИСТИО СЛУЖБЕНИ ПОЛОЖАЈ

"АТЛАС група" саопштава да је СДТ Миливоје Катнић (на слици) окривљен да је противправним искоришћавањем свог службеног положаја и невршењем своје службене дужности другом нанео штету и теже повредио права другог.


Иако упознат са радњама Михајловић Елезове, Јованића, Зејака, Жугића, Ремиковића, Терић и више других Н. Н. извршилаца, није предузео радње које је као СДТ био дужан да предузме и да покрене кривичне поступке. У више јавних наступа износио је потпуно нетачне чињенице, о наводној штети коју су банке Душка Кнежевића причиниле. Није спровео економско-финансијска вештачења, притискао је поступајуће тужиоце, свесно кршећи презумцију невиности, наводе из "Атлас групе".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

veselnik

08.12.2019. 23:28

Kada se u svim "nasim" drzavama pozatvaraju glavni kriminalci, skupstine ce ostati skoro prazne!