Родитељима из Хрватске, којима је одузето двоје деце, на бригу је остављена петогодишња девојчица. Били су под надзором Центра за социјални рад, а пред девојчицом су гледали порнографске филмове и имали полне односе. То су радили пуне две године, све док, претучена по ко зна који пут, мајка није отишла да пријави насиље у Центар. Тада је девојчица социјалним радницима испричала како је имала сексуалне односе с властитим братом.

Ову реченицу у фебруару ове године изговорила је петогодишња девојчица у Центру за социјални рад: "Док су мама и тата водили љубав, ја и брат смо радили исто", пише Дневник.хр.

Да то није изговорила, никада се можда не би ни сазнало да је жртва злостављања од најраније доби. Центру су њени мајка и отац познати годинама јер им је двоје, од укупно четворо деце, већ одузето. Споменута девојчица издвојена је из породице тек када је случајно у Центру изговорила да има односе са братом. Након тога је почела откривати још веће страхоте.

"Има филм који мама и тата гледају у којем има полних односа и љубе се, а тета макне грудњак и види се полни органи и како их неко љуби, а чак и свиње имају однос у филму с неким", рекла је девојчица мултидисциплинарном тиму једне загребачке поликлинике.

Порно-филмови са животињама били су увертира након које би родитељи пред њом полно општили. Ако би мајка одбила услишити очеву жељу, уследила би казна премлаћивањем. Оно што су родитељи радили на спрату она је, наводно, радила с братом у приземљу. Све се то, наводно, догађало уз подршку родитеља.

Све језиве детаље поновила је клиничком психологу неколико недеља касније. Током разговора почела је и да црта.

"Тата ме је звао у братову собу да гледам цртаће и то се догодило. Дошла је мама и видела је кроз ћебе. Опа. Ми се уплашили, скочили и пили кафу. Само два пута се догодило зато што је мама видела", испричала је девојчица.


Мештани и породица тврде да оптужени младић није крив

На први поглед ради се о случају монструозног злостављања од стране родитеља и брата. Но пред лице правде стао је само брат, који је неправоснажно осуђен на седам година затвора. Родитељи нису ни оптужени.

Међутим, над цели случај надвио се и велики облак сумње јер осуђени младић у време злочина уопште није живео с родитељима, што потврђују његова родбина и мештани. У знак подршке осуђеном младићу пред осјечким судом организовали су мирни протест.

Новинари емисије "Провјерено" посетили су село где се све догодило и причали са породицом и мештанима.

"Он је мој брат и ми ћемо дати све од себе да га извучемо из затвора да буде с нама", рекла је Ана.

"Жива бих скочила у ватру, жива. Не само ја, него цело село. Ја вам гарантујем својим животом: да одете код било кога у кућу и да питате за њега, сви би рекли исто. Значи, он није крив", кроз сузе је испричала Марина.

Осуђени је најстарије дете дисфункционалних родитеља.

"Његова породица није водила бригу док је био још беба. Због тога га је узео стриц Иво, с чијом је породицом провео већи део живота", потврдила је Ана.

"Ја дајем свој живот за њега. Ја сам њега одгајио, ја сам то дете подигао на ноге", рекао је Иво.

"Прихватили смо га као да је наш брат. Ми смо сви скупа спавали у истом кревету, јели из истог тањира, пили из исте чаше. Никад руку није ставио, прсте, а камоли да је нешто направио", испричала је Марина.

Док је живео код стрица, родитељи су добили још двоје деце, ћерку и сина. Све време били су под надзором Центра за социјалну рад те су им деца убрзо одузета.

"Онда је дошло четврто дете које се вукло. То може цело село потврдити. Они спавају, раде којекакве ствари, а дете хода по селу по снегу. Нико се није бринуо за њега. Они су гледали порно филмове пред дететом. То је дете све гледало, то је дете све видело. Мајка није ништа смела рећи јер би је онда тукао, злостављао, скидао. Морала би гола стајати поред кревета, смрзавати се по зими", додао је Иво.

Понуђено му је да призна у замену за краћу казну, али је одбио

За случај су знали и породица и цело село. Пријављивали су они, а пријављивала је и злостављана супруга, али се увек понављао исти сценарио.

"Она пријави, па други дан повуче. Пријави па повуче", рекао је Иво.

Почетком фебруара поново је претучена. Отишла је на социјално, а тамо је и девојчица проговорила.

"Он није време ни проводио с породицом, него је већином био на послу и са својом девојком код њених родитеља", рекла је Ана.

На врата је ускоро позвонила полиција, а младић је приведен 23. априла.

"Отац је отишао за Немачку дан пре него што је приведен у затвор, пре него што је полиција дошла по њега. Сумњамо да је побегао од свега тога", додала је Ана.

Из затвора од тада више није изашао. Ухапшен је непосредно пре објаве веридбе с Валентином, девојком с којом је у вези последње две и по године. Код ње је живео и ретко је долазио код својих родитеља. Нудили су му, тврди Валентина, да призна и да му смање казну, али је то одбио.

"Он је рекао да не жели да призна јер није то урадио, а то може да уради само особа која није ментално здрава. Ја, као и свака девојка, не бих била с неким да сам приметила нешто. Стварно је особа за пожелети", рекла је Валентина.


"Она је рекла: 'Сина сам стрпала у затвор, сад још само морам и мужа, па имам мир у кући. То је рекла. Чак је можда и она малу наговорила'" додала је Валентина.

У овом случају превише одговора виси у ваздуху, а два су млада живота у питању. Мајка је пристала да говори, иако је у болници.

"Ја сам рекла да он није крив ништа. Ја сам то рекла и милион пута ћу рећи да крив није ништа. Она зна фантазирати, она је рекла: 'Мама, ја морам да лажем'" рекла је она.

Ипак, мајка је отворено признала да је њихова петогодишња ћерка гледала односе ње и њеног мужа те да ју је на то присиљавао он. Међутим, рекла је да мужа није хтела да пошаље у затвор јер није хтела да јој ћерка остане без оца.

И отац, који је потврдио да његов оптужени син готово да и није имао контакта с његовом ћерком, има своју верзију приче. Рекао је да је са својом женом имао полне односе док је ћерка била у соби, али да је она спавала и да ништа није видела.

Такође, током телефонског разговора одбацио је оптужбе да је сексуално злостављао ћерку те додао да никада о таквим темама није разговарао с њом. Порекао је и да је тукао супругу и рекао да сматра да је добар родитељ.

И самим је стручњацима тешко утврдити шта се тачно догодило.

"Ако је дете дуго времена било злостављано или занемаривано, могуће је да дође до преклапања неких догађаја. Исто тако, важно је направити јако добру процену детета да бисмо видели у којој је развојној фази. Утиче ли неки део фантазматског, што се с развојем очекује, на оно што се стварно доживљава", рекла је клинички психолог Рената Ћорић Шпољар.

Психијатријско вештачење девојчице није спроведено, него је коришћено само оно што је изјављивала психолозима. Педијатар је при прегледу утврдио да је дете полно нетакнуто, а једина је добра вест да је сада у сигурним рукама.