ТРАНСПОРТ око 1.000 миграната из кампа "Вучјак" у касарну Блажуј код Сарајева започеће у понедељак!

Ово је договорено на састанку министра безбедности БиХ Драгана Мектића и премијера Унско-санског кантона Мустафе Ружнића. Иако се у више наврата спомињало да би мигранти из "Вучјака" могли завршити у некој од општина у Федерацији БиХ где су Срби већински народ, од тога за сада нема ништа и мигранти из Бихаћа иду за Сарајево.

Прочитајте још: Остали без новца, телефона, топе снег да би пили воде, почели и напади на полицију: У кампу Вучјак хуманитарна криза, могуће катастрофалне последице!

Већ месецима ситуација у највећем кампу за мигранте у БиХ, "Вучјаку", катастрофална је јер нема воде, струје, канализације, а мигранти су зиму дочекали на отвореном, промрзли у шаторима. Житељи кампа су из протеста одбијали храну и огрев, а догодио се и напад на полицајце. Како је наводило у медијима, да би дошли до воде, мигранти су топили снег.

Прочитајте још: Мигранти топе снег да би пили воду: Кампу Вучјак прети хуманитарна катастрофа (ВИДЕО)

- Радимо интензивно на опремању касарне у Блажују и она ће врло брзо бити спремна - казао је министар Мектић. - До краја следеће седмице "Вучјак" ће бити затворен. Имамо и план за мигранте смештене у "Миралу" и "Бири" да их изместимо ван Унско-санског кантона. Направићемо већи транзитни центар како бисмо ослободили урбану средину и омогућили функционисање локалне заједнице.

Он даље додаје да ће комуналне службе уклонити шаторе и очистити простор како не би постојала могућности повратка.

- Мигранти ће бити пребачени без обзира на то што не желе - истиче Мектић. - Они су овде илегално и не могу они одређивати локације где ће бити, нити управљати миграцијама у Босни и Херцеговини.

Премијер Унско-санског кантона изјавио је да га радује исход овог договора с обзиром на то да ће се решити проблем "Вучјака", али и других центара.

У међувремену, мигранти из "Вучјака" су поручили да их из Унско-санског кантона могу одвести само - силом! Они кажу и да желе само у Европску унију.

Када је реч о центрима "Седра" и "Борићи", у којима су смештене рањиве категорије, они добро функционишу, деца иду у школу и тим примером смо ми у УСК најбоље одговорили мигрантској кризи - рекао је Ружнић. - Имамо један временски период пред собом пре него крене очекивани нови мигрантски талас, али до тада би требало да имамо транзитни центар према којем ће мигранти бити усмерени, а притисак ће се на Бихаћ и Велику Кладушу смањити.

У петак се огласио и шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл, иначе некадашњи министар унутрашњих послова, који сматра да би Беч требало да упути брзу помоћ БиХ како мигранти не би могли штрајком глађу изборити слободан пут ка Аустрији.

- Циљ свих тих миграната нису балканске земље. Штрајк глађу у "Вучјаку" има само једну сврху, а то је да се изборе за пут ка централној Европи - сматра Кикл који истиче и да притисак миграната расте на Балкану.

НАЈАВА ПРОТЕСТА У БЛАЖУЈУ

НАКОН што је обелодањено да се камп "Вучјак" затвара и да се мигранти селе у касарну у Блажују код Сарајева, реаговали су мештани Блажуја, који су поручили да не желе мигранте у свом насељу.

- Организоваћемо и протесте - поручују мештани Блажуја. - Окупићемо се као знак упозорења. Уколико нас буду игнорисали, следи блокада путева и институција.