СРПСКО национално веће треба дубоко да се поклони хрватским бранитељима који су ослободили Хрватску, омогућили демократију, да свако има право да каже шта хоће, да имамо слободу мишљења и говора. Са српском заједницом у Хрватској се добро разумемо, част изузецима.

Ово је у петак рекла председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, коментаришући плакате СНВ писане ћирилицом. Тако је наставила кампању за председничке изборе, која протиче у надметању кандидата у томе ко ће бити гласнији у блаћењу комшија.

Пре два дана Грабар Китаровићева је почела изборну трку запевавши песму из репертоара певача Марка Перковића Томпсона, познатом по величању усташтва. Скоро истовремено на зиду једне зграде у Загребу освануле су претње представнику Срба - нацртана су вешала испод којих пише Милорад Пуповац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Председнички плакати у Хрватској на ћирилици: Нови део кампање Српског народног већа

Кандидати за лидера Хрватске хорски су се обрушили на СНВ након што су у Загребу, Ријеци и Сплиту, у оквиру кампање "Да се боље разумемо", лепљени плакати ћирилицом - "Грабар Китаровић, председница - јер Хрватска зна", "Зоран Милановић - Нормално, председник с карактером" и " Мирослав Шкоро - Сад или никад".

- Хрвати и Срби би се боље разумели да нема Пуповчевог етно-бизниса. Одакле новац за џамбо плакате? - брзо се "брецнуо" Шкоро.

Још један од кандидата за председничке изборе, бивши градоначелник Осијека Анто Ђапић, написао је писмо Пуповцу:

- Твоје подмукло србовање биће избрисано са лица земље.

БЕЗ ПОДРШКЕ

НАСТОЈИМО да промовишемо ћирилицу као равноправно писмо и Србе као равноправне грађане Хрватске - каже Борис Милошевић, председник СНВ, који је позвао Србе у Хрватској да изађу на гласање. Српске организације у Хрватској нису подржале ниједног кандидата.